49

Институтът по тютюна изгради ВЕИ върху два покрива

Институтът по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) край с. Марково е единственият в системата на Селскостопанска академия, който успя да изгради собствена фотоволтаична система за производство на зелена енергия. Мощността на съоръжението е до 50 kW. 

Фотоволтаичната инсталация е разположена върху ремонтираните покриви на двете сгради на административния блок. Инсталацията е изградена с цел задоволяване консумацията на ИТТИ с енергия собствено производство. Фотоволтаичният парк е включен в националната електропреносна мрежа чрез собствен трафопост, намиращ се в двора на Института. Така при недостиг или излишък на произведената енергия се осигурява най-икономичното електрозахранване на научното звено през цялата година.

Възобновяемият енергиен източник на ИТТИ е реализиран със собствени средства, както и с безвъзмездно предоставена сума от дарители. Фотоволтаична система, освен че ще задоволява собствената консумация, ще спомогне и за намаляване на разходите на Института при осъществяване на научноизследователската му дейност.

Проектът се реализира след преодоляване на дълги административни перипетии и финансови проблеми. От ръководството уточняват, че ВЕИ ще започне да произвежда зелена енергия след подписване на договор за включването й в националната електропреносна мрежа между ИТТИ и ЕРЮГ-EVN.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?