Следвайте ни

Иновативно: Изсушени водорасли заменят нишестето в хляба и сухите супи

viber icon

Изсушени сладководни водорасли от рода Euglena gracilis могат скоро да заместят нишестето в различни храни. Базиран в САЩ производител на добавки с еуглена чака картбланш от Европейската комисия за пускането на пазара на ЕС нова храна на изсушени цели клетки на Euglena gracilis. Предстои Европейският орган по безопасност на храните да предостави научно становище относно безопасността на новия продукт. 

В предложението до ЕК е написано, че водораслото се използва както в хранителни добавки, така и в храни, предназначени за регулиране на телесното тегло. 

По данни на производителя Euglena gracilis се предлага като съставка в редица храни - под формата на еугленови блокчета, еугленов пудинг, еугленови смутита, юфка и др. Тези продукти имат най-висок пазарен дял в Азия и по-специално в Япония и Китай, също и в САЩ.

Данните показват, че в Америка консумацията на храни със сладководни водорасли включва хлебни изделия и различни печива, зърнени продукти, аналози на млечни продукти, преработени плодови сокове и заготовки за супи.

Полезните свойства на водораслите са доказани отдавна. Те са богати на хранителни вещества, минерали, витамини, аминокиселини и протеини. Съдържат калий, калций, магнезий, желязо, йод, както и витамините А, В, С, D, E, фибри, хлорофил, алфа-линоленова киселина, фенолови киселини, Омега 3,6 и 9.

Благодарение на съдържащите се фибри предотвратява покачване на кръвната захар. Водораслите са чудесен източник на йод. Йодът е от съществено значение за нормалното регулиране на функцията на щитовидната жлеза. Без достатъчно количество йод в организма тироидните хормони не могат да бъдат синтезирани правилно, което от своя страна засяга метаболизма и редица физиологични функции.

Не на последно място водораслите имат свойството да ускоряват процеса на топене на излишната мазнина в тялото. Проучване от 2010 година показва, че редовната консумация на водорасли ускорява изгарянето на мазнини с до 75%, потискайки действието на ензима липаза. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?