Следвайте ни

Иновация: Храсти, зеленчуци и цветя растат в комбина в ИЗК "Марица"

viber icon

Иновативни методи в областта на биологичната селекция и технологиите ще се прилагат за първи път у нас в Института по зеленчукови култури "Марица"-Пловдив. Експериментите ще се извършват на сертифицираното биополе на института под вещото ръководство на гл. ас. д-р Цветанка Динчева от Отдел „Технологии в зеленчукопроизводството“ и основател на биологичното поле и доц. д-р Славка Калъпчиева от Отдел „Селекция“. 

За начало фокусът е върху технологията „Agroforestry” -  подход, основан на диверсификацията на производствените компоненти на агроекосистемата, която включва дървесни трайни насаждения, храсти, зеленчукови и цветни култури, като се засилват агроекологичните връзки между тези компоненти.

"Идеята е да се създаде богато разнообразие от растителни видове, които имат симбиотични връзки. Комбинирането им спомага за подобряване на почвеното плодородие, биоразнообразието и намаляване на степента на нападение от болести и неприятели. Една от основните цели на системата е икономическата полза от едновременното отглеждане на много култури и постоянно предлагане на продукция на пазара", обясни д-р Динчева. Тя и доц. Калъпчиева са видели нагледно как се прилага „Agroforestry” в Колеж по земеделие към Политехническия университет в Коимбра, Португалия, по програма „Еразъм +“.

Експерименталното биологичното поле в ИЗК "Марица" е създадено през 2017 г. и след 3- годишен преход от 2020 г. притежава Сертификат за биологично производство. Полето е с площ от 1 ха (10 декара), от които 1 дка е със зеленчукови култура, а останалата част е в състояние на угар. Съставено е сеитбообращение. Отглеждат се културите: грах, фасул, картофи и главесто зеле, а от 2021 г. - моркови и салатно цвекло.

Бъдещите дейности на биологичното поле са насочени в три направления: ще се продължи изпитването на линии и сортове зеленчукови култури, ще се разрасне семепроизводството, като се увеличи асортиментът от култури, и ще се изпита новата технология „Agroforestry”.

Като отговорник на биополето Цветанка Динчева коментира тромавата процедура по регистрация, която спъва дейността на фермерите. Работата с документацията е страшно много, всичко подлежи на проверка, което пък отнема много време за един земеделски производител да поддържа цялата информация. Отделно новият електронен регистър с базата данни за биологичните оператори е доста по-труден от стария. Същата е ситуацията и с базата данни за органичните семена. Парадокс обаче е фактът, че всеки биологичен производител може да използва конвенционални семена. В България има само двама оператори за производство на биологични зеленчукови семена, но в момента те са ограничили семепроизводството, защото няма търсене и пазар. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?