Следвайте ни

Инж. Красимир Коев: Гроздето от реколта 2020 с 20% по-малко, но с добро качество

viber icon

Има ли интерес към винарството, правят ли се нови инвестиции?

Интересът към сектора е голям. Само за последната година броят на избите е увеличен с 9, което е показателно.

Инж. Коев, как се очертава тази година гроздовата реколта в страната и в частност в Пловдивска област предвид метеорологичните аномалии?

Действително тази година времето поднесе неприятни изненади на лозарите. На някои места, например в Свиленград, имаше локални градушки, но пък  повсеместната суша в страната не се отрази добре на масивите, които не се напояват. Там реколтата също е с високо качество на продукцията, но рандеманът ще е доста по-нисък, т.е. ще се произведе по-малко количество вино.

Ако в други години от 1 кг грозде се е произвеждал 600 до 700 мл гроздов сок, сега ще бъде между 500 и 550 мл

В Пловдивска област ситуацията не е по-различна, но по принцип, както казах, който е имал възможност да полива, ще има хубав добив. Като цяло за областта гроздето е със сравнително добро качество и като обеми, и като захарно съдържание и се надявам да са доволни и лозари, и винопроизводители.

Тази година за първи път на лозарите с винени сортове бе дадена възможност да получат средства по мярката „Де минимис”.

 

Какъв е прогнозният добив от винените сортове?

Миналата година винарските предприятия приеха и преработиха 145 000 тона грозде. В тази цифра не влиза гроздето, което отива за ракия, оцет и износ. Тази година, предвид голямото засушаване на доста места в страната и по-малко гроздово зърно с по-малко течност, реколтата ще е с около 20% по-слаба като количество.

А какви ще са изкупните цени на реколта 2020?

 Ние искаме гроздопроизводителят да е доволен от това, което реализира след едногодишен труд, а винопроизводителят да е доволен, че купува суровина, която отговаря на изискванията му и няма да се отрази много на крайната цена на виното, но това е пазарна функция и в крайна сметка винаги ще има договорки за определена цена.

Не бих искал да влизам в конкретика и детайли и да не се изтълкува повратно, че искам да диктувам цената.

Заради пандемията с COVID-19 бяха приложени различни мерки за подкрепа на лозарите и винарите. Имаше ли интерес специално към мярката за беритба на зелено, която се прилага за първи път?

Наред с антикризисната мярка за бране на зелено, тази година се приложиха доста повече мерки и с по-голям финансов ресурс от Националната лозаро-винарска програма, насочени както към лозари, така и към винари.

Например за преструктуриране и конверсия на лозя, за популяризиране в трети държави, застраховане на реколтата, два приема за инвестиции във винарските предприятия. Специално мярката бране на зелено бе за стопани, които нямат възможност да влагат средства по обработки в лозовото насаждение и няма да участват на пазара на грозде по време на кампанията.

Всъщност тези хора бяха компенсирани за това, че няма да имат реколта, а предвидените средства - прилични - по 304 лв. на декар. Като цяло бюджетът по мярката бе около 2,6 млн. лв., за 711 хектара (7110 декара), обрани на зелено. Интересът не бе много голям, но имаше хора, които се възползваха. Другата ни мярка по време на пандемията -

„Кризисно съхранение на вино“, бе изцяло насочена към винопроизводителите.

И по-точно към тези, които не могат да реализират продукцията си ​- имат залежали к​оличества поради свити пазари и по-малко клиенти. За това ще получат допълнително подпомагане от националната програма. Другото важно е, че тази година за първи път на лозарите с винени сортове бе дадена възможност да получат средства по мярката „Де минимис”, а това са 250 лв./ха (25 лв./дка).

Лозарите бяха включени и в мярката за подкрепа COVID-1. Определеният бюджет е 93 млн. и 500  хил. лв. Лозари с между 30 и 50 ха получават 9 хил. лв., между 10 и 30 ха - 5 хил. лв., а тези с до 10 ха - 2500 лв. Смятам, че хората са останали доволни и от тази помощ, както и от „Де минимис”, защото това е глътка въздух в тези тежки моменти за отглеждане и реализация на продукцията.

Износът извади до този момент винарския сектор от кризата с COVID-19.

По повод на залежалите количества вино, които споменахте -говори се, че някои винопроизводители, които имат и лозови масиви, тази година няма да преработват гроздето си на вино, а ще продават суровината. Това спасителен ход ли е?

По моя информация всички големи винопроизводители ще произвеждат вино и от собствените си лозя, и отделно ще изкупуват грозде.

В момента в България работят  301 винарски изби. Може би пет или шест са тези, които нямат собствени лозови масиви, но независимо от това всички участват на пазара на грозде. Възможно е да има изключение при по-малките изби. Миналата година не преработваха две-три, вероятно и тази година няма да са повече.

Как се отразява пандемията с COVID-19 на лозаро-винарския бранш?

На всички е тежко, не само в земеделието, но и във всички отрасли на икономиката. В началото на пандемията в България ​- февруари, март, април, количеството вино, което бе реализирано от българските винарски предприятия за износ, на моменти достигаше два пъти повече от  изнесените количества спрямо миналата година.

Това се дължи на следния факт: България бе една от страните, които най-бързо предприеха мерки с карантина за запазване на здравето на населението. Имахме най-малко заболели в европейски мащаб.  В същото време бяхме свидетели какво се случваше в големи винарски страни като Италия и Испания, а впоследствие и във Франция.

Тогава всички големи търговци се насочиха към България, за да изкупуват вино

След това бяха затворени ресторанти, хотели и вътрешният пазар бе концентриран почти в търговските обекти. Но тогава българинът по-скоро се презапасяваше с хранителни и всякакви продукти.

Купуваха се повече ракии и други спиртни напитки. Виното също имаше своята реализация, но в по-малки количества, което доведе до леки спадове в реализацията. В летните курорти няма достатъчно туристи и като цяло консумацията там е доста по-висока.

Надявам се, че нашите лозари и винари ще преодолеят проблема с помощта на държавата и подпомагането по различните мерки и ще излязат без големи сътресения. Радостно е, че до момента нямаме фалирало предприятие заради коронавируса.

А доколко е засегнат експортът на вина на Изток? Визирам пазари като Китай, Русия и др.

Най-големият спад при експорта на вина е на източните пазари, особено в Китай. В последните няколко години бел​язахме много голям ръст, но тази година по разбираеми причини количествата за там са и ще бъдат доста ниски. По прогнози, ако не беше COVID кризата, тази година България трябваше да изнесе 10 млн. литра вино за Китай,

при положение че миналата година сме изнесли 5,5 млн. литра. За Виетнам и Япония имахме доста сериозен ръст, но в крайна сметка той не може да компенсира количествата вино, предвидени за износ за Китай.  

В Русия също има доста голямо задържане на количество. Пандемията там все още е в много високи нива и не пазаруват вино от България. Но както казах, като цяло пазарът бе добър за страни от Централна и Западна Европа, дори и в САЩ, така че, общо взето, износът извади до този момент винарския сектор от кризата. Пожелавам на гроздо- и винопроизводителите преди всичко здраве и успешна кампания.

Апелирам лозари и винари да си протегнат ръка в предстоящата кампания по прибиране на реколтата. Гроздопроизводителите да са доволни от количествата и цената, която ще получат, а винопроизводителите да са доволни от количеството и качеството на гроздето, за да произведат хубави вина, а впоследствие да ги реализират на добри цени.

 

 

Инж. Красимир Коев е роден през 1971 г. в Ямбол. Завършил е „Екология и опазване на околната среда“ в Лесотехническия университет в София и „Стопанско управление на малки и средни предприятия“ в Техническия университет. Специализирал е в Държавния департамент на САЩ и във Великобритания. Бил е ръководител на отдел в Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки. От 1 септември 2009 г. е директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?