Следвайте ни

Илиян Гечев, д.в.м.: Нелегални химикали и фуражни добавки убиват пчелите

Стопани, които слушат специалистите и прилагат добри практики, губят незначителен процент от семействата

viber icon

- Според прогнози глобалното затопляне може да доведе до масово измиране на пчелите по света. Вие споделяте ли това мнение?

- При всички случаи глобалното затопляне има отношение към пчелите дотолкова, че всъщност повлиява на флората на медоносните растения и тяхното развитие. Когато е топло през есента, майките до късно продължават да снасят яйца и има по-голямо количество пило. Това е свързано с повече поколения акари, които се развиват в запечатаното пило. А дали ще се повиши температурата в глобален мащаб с един градус, това е сериозен въпрос, по който много учени работят. 

 Пчели, отгледани във восъчни пити, замърсени с пестициди, живеят по-малко

-  Д-р Гечев, за виновници за високата смъртност на пчелите се сочат пестициди, акари, заболявания, лоши земеделски практики, резистентност към лекарства и др. Каква е причината през вашия поглед на учен в тази област?

-  Причините за високата смъртност на пчелите са комплексни. Като ветеринарен лекар смея да кажа, че заболяванията вароатоза и нозематоза са широко разпространени в нашата страна. Част от пчеларите дори не познават нозематозата, която е азиатската форма на заболяването, разпространено от 20 години в България и ЕС, а оттам и в целия свят. Неин преносител е вид акар, който се явява вектор и на други вируси, които са патогенни за пчелите.  Така че, когато се говори за вароатоза и нозематоза, трябва да се имат предвид и вирусните причинители, които се предават чрез акара.

Друга съществена причина са токсикозите

Безспорно пестицидите оказват негативно влияние както върху имунната система на пчелите, така и върху продължителността на живот, активните им качества и т.н. Но дори и да бъдат натровени пчелите, трябва да се реагира правилно с начин на отглеждане и да им се помогне, когато е необходимо, с подходящи продукти. Прави впечатление, че през последните три години при анализи е установено, че има остатъчни количества от пестициди както във восъка като суровина, така и във восъчните основи, които се предлагат на нашия пазар. Във восъка като суровина пестицидите са 10 пъти повече в сравнение с тези, които се установяват във восъчните основи. Това не трябва да ни радва, тъй като е доказано, че пчели, отгледани във восъчни пити, замърсени с пестициди, имат скъсена продължителност на живот, по-малко устойчиви са на заболявания. На практика, пчели без защитни сили, а патогените са навсякъде, това се явява сериозен проблем. 

На следващо място е резистентността на акара към предлаганите на пазара разрешени продукти. В България такъв доклад няма, но пчеларите сами могат да си направят тест за  резистентност спрямо активни субстанции, които са във ветеринарномедицински продукти. Проблемът е, че на пазара и в интернет се предлагат и много неразрешени продукти от Сърбия, Турция, включително и от Китай.

Това едно, че е незаконно, но и влияе негативно върху пчелите,

тъй като се прилагат продукти, за които не се знае какви активни вещества и какви качества имат, няма досиета за тях и не са под контрол на Българска агенция по безопасност на храните. И това масово се прави, и то не само за ветеринарномедицински продукти, но и за различните фуражни добавки.

Борбата срещу болестта нозематоза церане при пчелини, за които е доказано, че има, се води с подходящи допълващи фуражи и с правилни практики. От три години в България се произвеждат такива продукти на билкова основа. За тях научно е доказано, че въздействат на заболяването, стига правилно да се използват и като количество, и като период на третиране по схеми, а смъртността на пчелите варира от 0 до 5 процента. На практика, ако пчеларите водят правилна борба с вароатозата и нозематозата, смъртността ще е незначителна.

Проблемът е, че на пазара и в интернет се предлагат и много неразрешени продукти от Сърбия, Турция и Китай

-  Миналата година бе най-тежка за стопаните, на места е отчетена над 50% смъртност на пчелните семейства. Имате ли обяснение за причините?

-  Действително много пчелни семейства не успяват да се снабдят с достатъчно медови запаси поради неблагоприятни климатични условия през последните години. Имам предвид засушаване, високи температури и висока влажност. Количеството и качеството на хранителните запаси е предпоставка за добро презимуване. Но ако семействата са подготвени от човек, който спазва добрите пчеларски практики, не би трябвало да се допусне голяма загуба.

Имам впечатления върху пчелини, че където правилно се води борбата с вароатозата, правят се тестове дали акарите са резистентни към препарати и се дават правилните добавки, пчелините са добре. В същото време при съседен пчелин, на 700 метра, който ползва същата паша и е при същите климатични условия, при него смъртността стига и до 80-100 процента.  

Това ми говори, че пчеларите не са си свършили работата

Не отричам и пагубното въздействие на пестицидите, но пчеларите трябва да знаят как да действат при кризисни ситуации. И когато се влагат неразрешени за лечение продукти, за които споменах, това си е чисто натравяне. Пчелата излита и повече не се връща. Така постепенно отслабва цялото семейство. Така че някои от пчеларите сами са виновни за  това, че в стремежа си да купят по-евтин, но неразрешен продукт, причиняват тази висока смъртност. В крайна сметка по-евтиното излиза по-скъпо.

Важно е и правилното хранене на пчелите, което е част от добрата пчеларска практика. Разбирам, че медът носи доходи, но не може да се оставят само на захарен сироп и да се очаква добро презимуване, особено както зимите станаха по-продължителни.

Някои от пчеларите сами са виновни за това, че в стремежа си да купят по-евтин, но неразрешен продукт причиняват тази висока смъртност

-  Не само в България, но и в световен мащаб все по-често се говори за феномена „Синдром на празния кошер“. Какво означава това?

-  Така нареченият „Синдром на празния кошер“ е клинична изява, че семейството е напуснало кошера. Тук причините също са комплексни. При една висока степен на опаразитеност семейството напуска кошера, само и само да се спаси от акарите и това е инстинкт за самосъхранение. Това се случва при наличие на вароатоза и когато пчелите излетят, те се носят на рояк. Това е изключително опасно, защото рояците могат да са преносители и на американски гнилец.

Силните семейства, нападнати от американски гнилец, също напускат кошера,

с цел да се защитят от бактериалната инфекция. 

Другата причина, при която семействата напускат кошера, е при наличие на нозематоза, това е другият феномен. Пчелите намаляват значително, но и количеството на пилото е незначително, т.е. питите са пълни с мед, а пчелите ги няма. Докато при паразитния синдром е точно обратното - има много пило, а няма възрастни пчели, които да се грижат за пилото. Важно е да се отбележи, че няма новорегистрирано заразно заболяване по пчелите. Това е добре за нас, защото знаем кои са патогените и как да водим борбата. Друг е въпросът дали пчеларите се вслушват в специалистите и както казах, при тези, които се вслушват, смъртността е до 5 процента.  

Визитка 

Д-р Илиян Гечев е завършил Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в гр. Стара Загора. Бил е научен сътрудник в Централен научноизследователски ветеринарномедицински институт - София. Има защитена дисертация в сферата на пчелната патология и специализация по пчеларство в Израел. Заемал е длъжността главен експерт в Център за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ с ресор пчеларство и ветеринарномедицински продукти. 11 години е бил директор на Институт за контрол на ветеринарномедицински продукти. Носител на много награди за принос в развитието на пчеларството. Защитил е патент за изобретение на ветеринарномедицински продукт „Аскомат“. Участник в експертната научна работна група в сектор „Пчеларство“ към МЗХГ. Наред с всичко това е пчелар, който се гордее, че вади по 30 кг мед от кошер. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?