49
Следвайте ни

Идва ли краят на българското животновъдство?

Драстичното поскъпване на тока и фуражите забиват поредните пирони в ковчега на сектора

viber icon

Точно когато поголовието на едър и дребен рогат добитък в страната започна да се увеличава, драстичното поскъпване на електроенергията и фуражите обричат на фалит редица животновъди. Кризата вече се ​усеща и при малките, и при големите фермери, а някои от тях ​виждат края на  бизнеса си. Бизнес, който е изстрадан от първия ден в продължение на години. Такъв е случаят с фермер от Югоизточна България, започнал преди 20 години с пет крави, ​а стадото му днес е 500 глави. За него може да се каже, че напълно е изградил кравешкото „царство” - просторен обор с всички екстри, доилна зала, пълни танкове в млекосъберателния пункт, площадка с клетки за отглеждане на телетата, комфортен живот на кравите с голямо пасище до самата ферма. Десетина верни работници, които всяка събота получават достойна заплата. И ​точно когато всичко изглежда прекрасно, изведнъж се получава мат на „царя”. Така описва в govedovad.com края на млечната си приказва фермер, пожелал анонимност. А името му действително ​не е важно в случая, защото, за жалост, стотици са хората с подобна съдба. Представяме неговата изповед без съкращения.

Остана ми да поработя сега върху генетиката и да използвам възможностите <210> да увелича млякото. И изведнъж всичко се срути. „Царството” си заминава и „царят” остава гол. Аз съм почти непрекъснато  във фермата. Тук ми е къщата, тук ми е офисът и 24 часа съм на разположение на гледачите, счетоводителя, проверяващите органи. Смея да твърдя, че съм много добре подготвен по отношение документацията в говедовъдството - пасища, регламенти, наредби и всичко останало. Нямам къща за гости, нямам вила в Гърция и на нашето море, нямам майбах, нямам и любовница - то от работа за тези неща не остава време. Само работа, работа и пак работа.

Гледачът на животни за мен е номер едно

Моят екип е сформиран преди 12 години - нямам нито един напуснал, нито един уволнен. Закон е за мен всяка събота да правя петминутен разбор, да почерпя хората и да давам заплатите. Нямам пропусната събота. Тази, която идва обаче, ще е първата. Защо? Защото кризата в млечното говедовъдство е на върха на графиката. Поне в моята ферма е така. Първият удар беше с цената на фуражите. Ще говоря с цифри, че така ще ме разберете по-добре.

Минала година цената на пшеницата и царевицата на свободния пазар бе 40-45 стотинки, а сега е 60-65. Горивата преди една година - 1.70-1.80 лева, сега над 2.40. За моята ферма сам приготвям грубите фуражи - силаж, сено, сенаж и слама. Голяма част продавах, щото винаги приготвям поне 25% в повече от това, което ми е необходимо. Сега няма да продам нищо. За всички е ясно, че услугите и консумативите също се увеличиха.

Фонд работна заплата скочи също

Все пак цената на млякото от септември започна да се увеличава със стотинка и понеже млякото взе да свършва, мандрата ни се престраши и достигна психологическата бариера от 80 стотинки за литър сурово мляко. На пръв поглед не е лошо. Въпросът е, че няма мляко.

Защо? Направих това, което прави почти всеки животновъд. Винаги в началото си мислиш как да запазиш фермата, как да се задържиш на повърхността. Лошото е сега, че не се знае колко време трябва да издържиш. Най-напред махнах всички стари, нископродуктивни и сакати крави. Цената, на която ги продадох, ме е срам да ви кажа, че ще ми се смеете. При мен не може да се коли, обезкостява и продава по десетина-дванадесет лева, както чувам. Всичко си е със съответните документи. Първо, защото имам съдружник, който трябва да знае всичко за икономиката на фермата, и второто - една продадена крава за месо само ще ми затрудни още живота.

След старите крави си отидоха юниците

в лошо телесно състояние  и тези, които не са от добро потекло - също. Това помогна да закрепя положението за няколко месеца. Трябваше да направя и следващата стъпка - да намаля разходите. От тях може да се намали само дажбата. Имах идеална, изпитана в практиката дажба, изготвена от специалистите на Топ Микс. Намалих скъпите фуражи в дажбата. Отговорът е ясен. Млякото падна. Какви ще са последствията за кравите, ще видим занапред. Понеже имам достатъчно пасища и мога да ги изкарвам навън. Ама как да се върна към номадското говедовъдство?

Вчера дойде и поредният удар. Получих фактурата за електроенергията и паднах окончателно от „трона”, нали съм „цар”, нали съм от големите. На последния ред на фактурата бе фиксирана

скромната сума от 5000 лева за месец октомври.

Градацията е страшна​! Уж смятам във въздуха, така ме е научил животът, но сега отидох в първи клас. Няма логика, няма оправдания, има големи цифри. Миналата година за август съм платил 1680 лева. При еднакво изразходвани киловати за сегашния август платих 3100 лева. Миналата година за август цената за един киловат с включени всички екстри плюс ДДС плащах по 20 ст. за киловат. За тазгодишния август цената за киловат е вече 34 ст. Градацията върви нагоре - септември 39 стотинки, и капакът е октомври - 57 стотинки за киловат.

Имаме уверение от сега управляващите, че 630 000 земеделци, които произвеждат, ще бъдат подпомогнати с по 110 лева за мW за октомври и ноември. Не се разбира обаче кои фирми ще бъдат подпомогнати. Посочената сума с ДДС ли е, или без. Картинката в двата случая е различна. Освен това октомври вече мина. Фактурите са факт и не се ли платят,

след десет дни идват момчетата с клещите и спират тока.

На ръка ли ще доим и изхвърляме тора, още нямам представа. Имам чувството от моя опит, че тази помощ много елегантно ще ни бъде взета от търговците на енергия. Всъщност цифрите, които ви казах, потвърждават това. Върхова цена за октомври, когато ще бъде получена първата помощ.

Аз съм реалист човек и ми е пределно ясно, че в момента освен политическата обстановка, и всичко друго е много сложно, но пък всяко забавяне е фатално за нас. Например, ако за короновируса помощта бяхме получили през септември, щях да купя 48 т зърно. В днешния ден мога да ​си позволя 41 т, а докато получа средствата, може да станат и 35 тона. Има разлика, нали! Това е фураж​ът за една седмица на животните. Само ще спомена, че към всичко това трябва да се добавят вноските за кредитите. Добра ферма става с много пари. Като заключение, мерките, които предприемаме, обричат фермата. Последните анализи показват, че в най-добрия случай чак през юли може да стане това. А дотогава откъде ще дойдат млякото и месото? Не мога да ви кажа. Знам само, че матира ли се „царят”, се матират още поне десет семейства на „пажовете”.”

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Дияна

Дияна

18.11.2021 | 15:43

Жалко. Много труд за нищо....

Отговори
1 0
Иван Стаевски потомствен животнивъд-традиционалист

Иван Стаевски потомствен животнивъд-традиционалист

18.11.2021 | 01:34

Повярвайте на Европейските обещания,налапахте се с кредити и тръгнахте да правите мега животновъдство.Само глупак може да завъди 500 крави да ги храни на ясла да насипе купища пари за обори и да мисли че при тези икономически условия ще издържи пък ако ще и да получава двойни на сегащните субсидии В България, животновъдите които нямат условие за паша,не перат пари или нямат други източници на безвъзмездно финансиране и са се впуснали да инвестират по западни модели са обречени.Загърбихте българските традиции,положихте максимални усилия да унижожте дребните животновъди и животновъдството в личния сектор,подкрепихте този идиотски закон за ветеринарни медицинската дейност ,но сега дойде и вашия ред.Сърбайте си попарата.

Отговори
1 0
АЕЦ

АЕЦ

17.11.2021 | 07:11

Може и един АЕЦ да си спретна, колко му е ?! Само и само да мога да продължа да работя като кравар и да изхранвам жалките остатъци от този прост материал !?

Отговори
2 0
Друг животновъд

Друг животновъд

17.11.2021 | 06:54

Направи си слънчева централа. А за цената на фуражи те съм съгласен с теб.

Отговори
1 2
Животновъд

Животновъд

16.11.2021 | 23:04

ДА!!!

Отговори
2 0
Стефанов

Стефанов

17.11.2021 | 08:40

Животновъдството у нас поголовно е унищожено през 45-60 г,по времето на управление на БКП,при създаването на Т К З С , от 20 милиона едар рогат добитък и дребен,сега е може би половин милион,

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?