Следвайте ни

Идат горещниците, житата да се пазят от пожари

viber icon

Влязохме в седмицата на т.нар. горещници - 15, 16 и 17 юли. Поверието гласи, че тези три дни са най-топли в годината.  Според българския народен календар се празнуват в чест на огъня и за предпазване от гръм и мълнии. През този период най-високите температури в Пловдивска област ще са съответно 36, 32 и 34 градуса, но на други места в страната се очаква живакът да стигне 40 градуса. 

Развитието на земеделските култури ще протича при наднормени температури, а в крайните югозападни и южни райони и при задълбочаващ се дефицит на почвена влага, отчитат агрометеоролозите от НИМХ. Прогнозираните екстремно високи максимални температури в средата на юли, на места до 38-39 градуса, ще имат неблагоприятно въздействие върху цъфтежа и оплождането при пролетните и зеленчуковите култури (домати, пипер, краставици, тиквички) от късното полско производство. Жътвата на пшеницата ще се провежда в условия на повишена пожароопасност.

Падналите валежи в края на юни и началото на юли бяха неравномерно разпределени. Валежи със стопанско значение са регистрирани предимно в Източна България (Силистра, Варна Добрич, Чирпан, Карнобат).

През следващия период в източните райони вегетацията на царевицата и слънчогледа ще се осъществява при наличие на добри влагозапаси в 50 и 100 cм почвен слой (над 75% от ППВ). В част от югозападните и южните райони, където валежите през последните две седмици бяха оскъдни, нивото на влагозапасите в 50 см почвен слой е ниско - под 60% от ППВ (Благоевград, Сандански, Хасково), и в тези райони ще се налага прилагане на по-високи поливни норми при пролетните култури.

При царевицата в зависимост от ранозрелостта <210> ще протичат различни фази - изметляване, цъфтеж на метлицата, изсвиляване и наливане на зърното при част от ранните хибриди в полските райони. При слънчогледа ще се осъществява цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При памука ще се наблюдава бутонизация и начало на фаза цъфтеж.

Метеорологичните условия през следващия период ще ограничават развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестата мана по овошките, лозите и зеленчуковите култури. Прогнозираното относително сухо и горещо време през повечето дни от периода ще бъде предпоставка за увеличение популационната плътност някои вредители - акарите (червен овощен акар, жълт лозов акар). През второто десетдневие на юли растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на  узряване на културите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?