44

И тази зима ще купуваме вносен зарзават

Родните фермери масово се отказват от производство и затварят оранжерии

И тази зима ще ядем вносни зеленчуци. Българските фермери масово се отказват от производство на домати и краставици. Наред със завишените цени на семена, торове и препарати, сега получиха пореден шамар с ново увеличение на газа - основното им ценообразуващо перо. 

В началото на ноември Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за същия месец в размер на 82,12/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Тя е с 36% по-висока от цената на природния газ през октомври, която беше в размер на 60,41 лв./MWh. От КЕВР отчитат, че въпреки неблагоприятните ценови фактори регулираната цена за месец ноември е над 10 на сто по-ниска от цената на европейските газови пазари за посочения период. И уточняват, че тя се формира на база котировките на международните газови пазари, които в момента се диктуват от войната в Близкия изток. 

Оранжерийните производители обаче изнемогват  

и масово затварят парниците до пролетт​а. Какт​о „Марица“ писа, още преди месец те отправиха апел държавата да подпомогне оранжерийните производители със средства за отопление, както удари рамо на зърнопроизводителите с акциза за газьола, а ​оризарите с поливната вода. Призивът им обаче остана глас в пустиня. Някъде потъна и отвореното писмо със зов за помощ на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), изпратено още през октомври 2021 г. до тогавашната власт, но проблемите са актуални и днес: „Безпрецедентният скок на цените на газа и другите енергоносители, както и тежките метеорологични условия и бедствия, на които всички станахме свидетели, допълнително увеличават напрежението сред земеделските производители. Много от оранжерийните производители се отказват от бизнеса си поради невъзможността да покрият текущите си разходи за отопление и работна ръка. До момента държавата не взема абсолютно никакви мерки за подпомагане на сектор „Оранжерийно производство“, което, както знаем всички, е едно от най-скъпите производства в земеделския сектор и е пряко свързано с цените на газа и електроенергията през зимните месеци. 

В сектора работят над 15 000 души, по-голяма част от които ще се наложи да бъдат съкратени и ще останат без работа през зимните месеци. Освободените работници ще се насочат към други сектори, което ще направи трудно връщането им обратно. Към момента при така създалата се ситуация българските оранжерийни производители нямат планове да засаждат зеленчуци поради невъзможността да посрещнат разходите за производство. На пазара ни през зимните месеци няма да има зеленчуци родно производство и българските граждани отново ще бъдат принудени да купуват чужди такива“, пише в писмото.

Национална помощ за оранжерийните производители бе дадена миналата година по схемата de minimis ​- за тези, които произвеждат домати, краставици и пипер. Отпусната бе обща сума в размер на 3 500 000 лв. за покриване на част от производствените разходи за реколта 2022 г. Тази година имаха глътка въздух по мярката за обвързано с производството подпомагане на доходите за оранжерийно производство на домати, краставици, пипер, плюс ягоди и малини. Ставката е 8184.44 евро на хектар (1 хектар = 10 декара). Проблемът е, че от субсидията бяха отрязани тези фермери, които отглеждат култури на хидропоника (без почва), което масово се прилага в България. 

Иначе, на борсите в страната и в търговската мрежа българските зеленчуци са в оскъдни количества. За сметка на това има масиран внос на турски домати, пипер, моркови и стар чесън. През ГКПП „Капитан Андреево“ у нас влизат десетки тирове на ден. Очаква се внос на домати и от Испания, Македония и Албания, както и на краставици от Гърция. 

Свидетели сме и на завишени цени на зеленчуците през този сезон. Като се изключат промоциите на големите търговски вериги, зарзаватът излиза по-скъп и от месото. Последни данни на Министерството на земеделието и храните за цените на основните земеделски продукти сочат, че в рамките на последната седмица на тържищата в страната се наблюдават разнопосочни колебания на цените на наличните зеленчуци. Средната цена на едро на оранжерийните краставици се покачва с 22,9% на седмична база.

По-слабо поскъпват червеният пипер (с 2,5%), зеленият пипер (с 2,7%) и оранжерийните домати (със 7,2%). Към края на месец октомври 2023 г. средните цени на едро на картофите са 12,1% над отчетените по същото време на миналата година, а при оранжерийните домати увеличението достига 28,7%. Понижение на цените на годишна база е налице при оранжерийните краставици (със 7,7%) и пипера - с 8,9% за зеления и с 11,3% за червения. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
тошо

тошо

07.11.2023 | 14:11

така е в колониите на ес и сащ, ликвидират ти земеделието и ти продават скъпо гмо

Отговори
2 0
Спомен

Спомен

07.11.2023 | 14:10

Да благодарим на патладжана Иван Костов за разбитото земеделие. Ликвидационните съвети ликвидираха тотално земеделието. Сега берем плодовете от неговата съсипия! Но съд няма...

Отговори
3 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?