Следвайте ни

И тази седмица жега и суша

Наблюдавайте гроздето за брашнеста мана и сиво гниене

viber icon

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от горещо и сухо време. Само на изолирани места ​- Ловеч, Разград, Бургас, Кърджали и Хасково, паднаха валежи без особено стопанско значение, до 5 - 10 л/кв.м, отчитат агрометеоролозите от НИМХ.

И през по-голямата част от следващата седмица агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от горещо време без съществени валежи, при които ще се осъществяват вегетационните процеси при земеделските култури. За района на Пловдив и областта най-топло ще е във вторник и сряда, когато живакът ще е съответно 36 и 34 градуса, а до края на седмицата - между 30 и 31 градуса. 

През този период при слънчогледа ще се наблюдава фаза узряване и техническа зрелост. При царевицата в зависимост от ранозрелостта на хибридите ще протичат фазите млечна, восъчна и пълна зрелост. При винените сортове лозя на много места в страната вече има прошарване на зърната, а при по-ранните десертни сортове - и узряване.

Заради сушата в много райони ниското съдържание на влага в обработваемия почвен слой ще възпрепятства качественото провеждане на предсеитбените почвообработки на полетата, предвидени за засяване със зимна рапица. Оптималният агротехнически срок за сеитбата на рапица е от края на август до средата на септември.

При лозата щети нанасят гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Инсектицидно третиране се извършва при достигане на ико​номическия праг на вредност - 6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 гъсеници за винените сортове.

Сухото и горещо време е основна предпоставка за масовите поражения от брашнеста мана по лозата. Препоръчителни са редовни РЗ практики през 10 дни със системни средства или контактни серни продукти. Горещото и сухо време маскира признаците на нападения и от обикновената мана и потиска развитието на патогена. Да продължат редовните обследвания. Да се подхожда строго избирателно при избора на използвания фунгицид. Решението за химична борба трябва да се взима според фитосанитарната обстановка на всеки конкретен масив. 

Да се извърши 3-то предпазно пръскане срещу болестта сиво гниене

във фенофаза начало на “прошарване на грозда”, съветват от отдел "Растителна защита" към ОДБХ-Пловдив. Указаната фенофаза да се следи за всеки конкретен сорт и масив. Податливи на поражения са масиви, в които има допуснати повреди от: мана, оидиум, шарен гроздов молец или градушка. Могат да се използват фунгициди с регистрация за едновременна защита срещу маната, оидиума и сивото гниене по лозата. Използването им е оправдано като профилактика при добра фитосатирна обстановка, без допуснат силен инфекциозен натиск от един от посочените патогени. При допуснати силни форми на зараза се препоръчва използването на системни разрешени продукти от групата на типичните ботурициди. След периода на високи летни температури са установени

масови прояви на брашнеста мана по полск​и краставици,

но се нападат всички тиквени култури. Болестта засяга надземните части на растенията, като най-типично е нападението по листата и листните дръжки. Признаците са под формата на бял или кремав брашнест налеп от горната страна на листа. По-късно поражението може да бъде открито и по двете повърхности. При доказано нападение да се извършат сгъстени пръскания през 10 дни с разрешени системни средства.

Растителнозащитните пръскания при другите зеленчукови култури са насочени също срещу появата и развитието на брашнеста мана и акари. Карантинният срок на препаратите за растителна защита трябва да бъде съобразен с периода на узряване и прибиране на реколтата. Препоръчително е третирането да се извършва при температура на въздуха, не по-висока от 25 градуса. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?