Следвайте ни

В Института по овощарство: И растенията се раждат инвитро

По този метод произвеждат чист посадъчен материал от малина, къпина, арония, както и подложки

viber icon

В Института по овощарство в Пловдив има изграден модерен лабораторно-оранжериен комплекс за инвитро производство на сертифициран посадъчен материал. Лабораторията е създадена през 1985 г.  Тя е единствената в страната производствена лаборатория за размножаване, основно на подложки за овощните видове, някои сортове, южни култури, ягодоплодни, декоративни и други видове.

Комплексът се състои от три отделни звена - лаборатория за тъканни култури, оранжерии и засенчени полета. Лабораторията включва депо-изолатор, където се отглеждат  изходните майчини растения, както и лаборатории по вирусология и микроразмножаване. Обстановката е изключително стерилна, а там по принцип се работи с маски и ръкавици не само заради коронавируса.

Пътят на инвитро получените растения е следният. „Подбраните родители престояват в специална хранителна среда от 3 до 6 седмици, като времето зависи от самия овощен вид. Следва същинското микроразмножаване, като задължително се сменя и средата. Растенията се взимат и поставят в нея с пинсета. Когато едно растение се развие достатъчно, то се разделя на части, които отново се слагат в среда за размножаване, като целта е да се получи по-голяма бройка растения“, обясни Ани Георгиева, ръководител на инвитро завода.  Така от 1 буркан с овощни бебоци излиза поколение за още 10 буркана. Неизменна част към лабораторния комплекс е термостатното помещение, където растенията се отглеждат при определени часове светлина и температура. То играе ролята и на генбанка, където се съхраняват различни сортове.

Месец след размножаването започва и вкореняването - отново в нова среда, с цел да се стимулира развитието на коренова система. Така получените инвитро растения се прехвърлят от стъклените си домове в малки контейнерчета с торф и перлит и се пренасят в оранжерията за адаптиране към условия инвиво. След като заякне там, посадъчният материал се доотглежда на засенчени полета до неговата търговска реализация. От началото на годината в инвитро лабораторията на Института по овощарство, в която работят четирима учени, са произведени 80 хиляди растения.

В момента инвитро се произвеждат безвирусни растения от малина, къпина, арония и други, както и подложки. Те са необходими за присаждането на съвременните сортове, които са свободни от вируси. Акцентът е върху подложката GF 677, която е за праскови, размножават също подложките Myrobalan 29C за слива, Maxima 14 за череша, както и OHF 333 за круша. След като се произведат подложките, те се присаждат с безвирусни калеми. За тази цел в института са създадени специални маточни насаждения. Имат и маточни дървета в депа-изолатори. Това гарантира качеството и здравния статус на безвирусния материал. Присадените растения имат няколко пътя  - отиват или на полето, или отново в депа-изолатори, или в контейнери. Специално растенията в контейнери е новост не само за института, но и в световен мащаб. В тази връзка учените са подготвили проект по Мярка 16.1, като се надяват да бъде високо оценен и одобрен. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?