Следвайте ни

И пагонът накрак срещу чумата по свинете

viber icon

Армията, жандармерията и полицията се включват в борбата срещу Африканската чума по свинете /АЧС/. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Служители на МВР проверяват автомобили, преминаващи през гранично контролно-пропускателните пунктове. В районите, където има регистрирани случаи на заболяването, се инспектира всяко едно превозно средство. Агенция „Пътна инфраструктура“ извършват дезинфекция на пътни артерии и тир паркингите, защото там се събират отпадъци и са рискова точка за пренасяне на заразата.

Пристанища, летища и гари също са определени като рискови точки заради отпадъците от туристопотока, а мярката, която ще се прилага е дезинфекциране и събиране на отпадъците.

Министерство на околната среда и водите също ще предприеме мерки, съвместно с Изпълнителната агенция по горите, за намаляване популацията на дива свиня в националните паркове.

Към момента са установени 15 огнища на африканска чума при домашни свине и 15 при диви прасета в областите Добрич, Варна, Русе, Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Търговище.

Във връзка с АЧС Министерство на земеделието и Българска агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ подготви образователен клип, който може да се види на следния адрес: https://we.tl/t-wPxYD7kGKC.

БАБХ припомня, че човешкият фактор е основен за бързото разпространение на Африканската чума по свинете и превенцията е от съществено значение за предотвратяването на огромни икономически загуби.

Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез замърсени с вируса транспортни средства, дрехи и обувки на хора, които са били в контакт със заразени свине, свинско месо, продукти и опаковки от тях, оборудване, фуражи и други.

БАБХ призовава гражданите да сигнализират за всяко съмнение за възникване на болестта при домашни и диви свине или за нерегламентиранo движение и търговия на свинско месо и продукти на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99, на спешен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Борис

17.07.2019 | 22:38

За съжаление не съществува такава болест по свинете -африканска чума. Това е измама като птичищ грип,лудата крава и други измислени болести.Целта е да се опустоши Сакар изгонвайки българите,да се засели с мигранти.В други източноевропейски държави изколиха здрави прасета-десетки хиляди-за да внесат болни от Германия или 30 годишни военни запаси-пак от западна държава България е единствена държава където военните са против народа си. За жандармерията и полицията даже не коментирам.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?