Следвайте ни

Агро тайна: Цветята обичат да пият кафе

viber icon

Цветята много обичат кафе, но не горещо и в течно състояние като хората. Може да подхраните растенията си както с утайката от кафе - от машина, джезве или капсули, така и с люспите от прясно изпечено кафе. От тях те получават магнезий и калий. Кафеените люспи са чудесно средство за наторяване на почвата на растенията. То я прави перфектна за видове като азалии, рододендрони, хортензии, камелии, гардении, орхидеи и много др. Достатъчно е само да поръсите почвата с люспите от кафе, преди да я полеете.

Ако пиете кафе от капсули, не бързайте да ги изхвърляте - премахнете фолиото и извадете утайката. След като е минало през машината, то е надупчено и лесно може да го повдигнете с нож или ножица. Кафето от утайката прави почвата още по-плодородна. Когато добавяте утайка от кафе директно в почвата, предварително я разровете малко отгоре и след това поръсете. 

Ако имате компост, може спокойно да добавяте утайката от кафе и в него. При положение че кафето е в хартиени филтри, хвърляйте го с тях. Използваното кафе помага да се обогати с азот компостът.  Прясното кафе повишава киселинността на почвата, но утайката е по-скоро неутрална. 

Утайката от кафе ще привлече повече земни червеи в градината. Те правят земята рохка и по-лесна за обработка. Кафето помага на микроорганизмите, полезни за растежа и цъфтежа на растенията.

Смесете утайката от кафе с мулча, който използвате в градината си. Така ще предпазите растенията и от набезите на охлюви и диви зайци. 

Сместа от зехтин и прясно кафе пък ще потисне растежа на плевелите в градината. Не го използвайте обаче за доматите - не им се отразява благоприятно.  

Направете си течен тор за растенията с отвара от кафе. Добавете 2 чаши утайка към 5 литра вода и оставете да престои една нощ. Можете да използвате тази смес като течен тор за градински и саксийни растения. Отварата е подходяща и за подхранване на листната маса. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?