Следвайте ни

И британската кралица с агросубсидии от ЕС

viber icon
Мария МИХАЙЛОВА

Членове на британската аристокрация и саудитски принц получават стотици хиляди паунди под формата на субсидии за селското стопанство, съобщи британският вестник „Гардиън”, като се позова на разследване, извършено от "Грийнпийс".

Разследването установило, че миналата година всеки 5-и бенефициент от Великобритания, участник по програмите за подкрепа на селското стопанство в ЕС, бил член на аристократично семейство, т. е. помощи получават компании, контролирани от лица с благороднически произход. Субсидии получавали британската кралица, Уестминстърският херцог и граф Нортъмбърланд.

На всеки 100 компании, получаващи агросубсидии, 16 са контролирани от личности, включени в списъка на най-богатите британци, пише вестник „Сънди Таймс”. През 2015 г. те са получили 10,6 млн. паунда по схемата за единни плащания и 13 млн. паунда общи субсидии, отпуснати от ЕС в подкрепа на сектора.

Селскостопански помощи от ЕС стигат и до саудитския принц Халид Абдула ал Сауд. През 2015 г. през офшорни компании той е получил 406 хиляди паунда от държавната подкрепа на общността и 378 хил. паунда като еднократни плащания.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?