Следвайте ни

Хванаха тонове нелегални пестициди

В Пловдив теренът е чист заради солидна такса спокойствие. По случая е задействана прокуратурата

viber icon

През 2018 г. България за първи път се включи в европейската операция SILVER AXE ІІІ, насочена за залавяне на нелегални и фалшиви пестициди. Тя се координира от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите OLAF. Вследствие на акцията са хванати тонове нелегални и фалшиви пестициди. В бранша упорито върви мълвата, че по този параграф в региона всичко е изрядно, тъй като някои от инспекторите по растителна защита към Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив получавали солидна такса спокойствие. В тази връзка вече има подадени жалби в прокуратурата. Иначе според статистиката за 2016 и 2017 г. в България се наблюдава ръст на нарушенията и заловени нелегални пестициди.

В акцията SILVER AXE ІІІ взеха участие Българска агенция по безопасност на храните, ГД Национална полиция и Агенция Митници. В резултат на съвместните проверки е установен нелегален внос на продукти за растителна защита на граничните пунктове Капитан Андреево, Лесово, Връшка Чука и Малко Търново. Задържани са над 120 кг и близо 700 литра нелегални препарати с произход Турция и Сърбия.

Отделно на ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево пък е заловено солидно количество твърди и течни препарати ментета от Турция, предназначени за България и Румъния. В рамките на операцията SILVER AXE ІІІ, са извършени извънредни проверки за нерегламентиран внос и търговия с продукти за растителна защита в градовете Димитровград, Хасково, Ямбол, Кърджали и Сливен. Задържани са 180 л забранени препарати с произход Турция, отделно 18 кг с произход Гърция и са открити около 50 кг залежали и негодни пестициди. Големият удар извън акцията са заловените в Бургас забранени за пръскане в ЕС над 2 тона и близо 800 л турски пестициди. В рамките на миналогодишни планови проверки на обекти за производство, търговия и преопаковане на продукти за растителна защита и нерегламентирани обекти са констатирани над 150 несъответствия в страната, за които има предписания и актове за административно нарушение.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?