2374

Хърватия домакинства винения мондиал 2023

30-ото, юбилейно издание на международната винена надпревара Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе през май 2023 г. в град Пореч, Хърватия. В проявата ще участват производители на бели и червени вина, дегустатори, енолози, сомелиери и еножурналисти от цял свят. Полуостров Истрия, където се намира Пореч, е известен с традициите си за производство на грозде и вино. Негови емблематични вина са Малвазия Истрияна и Теран. 

Малвазия е наименованието на древно гроздово семейство, което е съставено от няколко благородни сорта. От тях може да се направят вина с всевъзможен цвят, както и с различен стил - сухи, пенливи и сладки. Съществуват редица синоними на Малвазия Истрияна - Малмси, Малвазие, Малваззия, Монемвазия и други, тъй като сортът се адаптира изключително лесно при най-различни климати и региони. Въпреки че всички вина, които спадат към семейството на Малвазия, се различават помежду си, те имат и общи характеристики. Всички притежават пикантен аромат на мускус и кайсия и сравнително висока остатъчна захар. През 21. век насаждения от Малвазия има най-много в Италия, Испания, след това в Португалия, Гърция, Хърватия, Словения и САЩ.

Теранът е местно истрийско вино, което не трябва да се бърка с италианското вино Terrano. Терановото грозде е истински автентичен местен сорт грозде от хърватския полуостров Истрия, който се среща главно в западната част. Това е късно зреещ сорт, образува едри гроздове с плътни плодове. Зърната на гроздето теран имат дебела кожа и наситен рубиненочервен цвят. Виното е с изразен плодов аромат, което го прави идеален за месни ястия.

В момента във винарския регион на Хърватия има 40 000 декара с лозя. Разпадането на бившата Югославия, част от която беше днешна Хърватия, доведе до упадъка на държавните кооперации, които произвеждаха вина за масовия пазар. Скоро след това в младата държава се появяват частни производители, които се фокусират върху възраждането и модернизирането на лозаро-винарския сектор в страната. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?