Следвайте ни

Христо Николов: Пандемията удари бизнеса с розово масло

viber icon

Пандемията, причинена от коронавируса, засегна сериозно розопроизводството и бизнеса с розово масло у нас. Въпреки че държавата е подпомогнала с близо 6 млн. лв. сектора през изминалите месеци, проблемите не стихват, заяви Христо Николов, председател на Професионалната асоциация на розопоризводителите в България. Мрачната картина се допълва и от очакванията за нулева година за розопроизводството у нас. По думите на Николов, масово от дестилериите отказват да участват в предстоящата кампания по изкупуване и преработка на розовия цвят тази пролет, защото нямат финансови средства. Трудностите в бранша се допълват и от непласираните огромни количества розово масло, което залежава в трезорите.

По традиция у нас има свръхпроизводство на розов цвят и розово масло. Българските търговци продават между 2000 - 2500 кг розово масло на световните пазари средногодишно. В последната кампания са били преработени 15 000 тона розов цвят, като от това количество са произведени приблизително 4000 килограма розово масло. 

Разпространението на коронавируса рязко намали потреблението на продукти, производни на розата и розовото масло, в световен мащаб. Затварянето на търговските центрове и значителният спад на пасажери по международните летища, където традиционно се купува луксозна парфюмерия и козметика на добри цени, удари сериозно бизнеса. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Оправдания

Оправдания

02.03.2021 | 09:20

Не ви ли е срам да съсипвате труда на производителите, понеже сте слаби търговци? Това капиталистите сте опасна зараза, каквото пипнете съсипвате, от ден до пладне ви е всичко, как пък нямаше излишък по време на соца при затворени западни пазари???

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?