2374
Следвайте ни

Хлебната пшеница на борсата удари 600 лв./тон

viber icon

Хлебната пшеница отчете ценови рекорд на Софийската стокова борса. Заради голямото търсене курс продава се повиши с 50 лв. до 600 лв./тон. Купувачите обаче не са склонни да плащат повече от 435 лв. /тон. 

Фуражният ечемик се търси на начална цена от 310 лв./тон, а царевицата - на 320 лв./т. Маслодайният слънчоглед също е с високи цени - 900 лв./тон, но трета поредна седмица продължава да няма предлагане. Всички цени са без ДДС.

Последният оперативен анализ на Министерство на земеделието сочи, че поскъпването на основните зърнени и маслодайни култури спрямо година по-рано е в границите от 28,4% (ечемик) до 42,9% (царевица). При хлебната пшеница изменението на годишна база е 30,2%, а при фуражната пшеница - 35,6%, като средната изкупна цена е съответно 440 и 427 лв./тон. 

От началото на настоящата пазарна година до 10 октомври 2021 г. през пристанище Варна са изнесени общо 765,8 хил. тона пшеница (в т. ч. 3,4 хил. тона през последната седмица), което представлява ръст от над два пъти на годишна база.

Годишните изменения на цените на основните плодове и зеленчуци са преобладаващо в посока нагоре. Картофите, оранжерийните краставици, пиперът (зелен и червен) и зелето се търгуват с между 13,6% и 47,5% по-скъпо, отколкото по същото време на миналата година. При оранжерийните домати, макар и минимално, също е налице увеличение на цената - с 0,5%.

През последната седмица обаче при предлагането на едро на плодове и зеленчуци има понижение на цените. Пиперът (зелен и червен), десертното грозде, прасковите, картофите, дините, оранжерийните краставици и зелето поевтиняват с между 2,9% (десертно грозде) до 11,8% (зеле) на седмична база. Единствено при цените на оранжерийните домати и ябълките се отчита повишение, съответно с 3% и 5,2%. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?