4232

Хлебната мая е чудесен тор за домати и краставици

Всеки градинар сам решава кои торове да използва както в оранжерията, така и на открито за различни култури. Но сред напълно безопасните рецепти за традиционни торове е този, приготвен на естествена основа. Един от ефективните торове, които лесно можете да приготвите у дома, е този с хлебна мая. Той е идеален за подхранване на домати и краставици. Торът ускорява растежа им, подсилва имунитета на насажденията, подпомага за образуването на по-здрави, едри, сочни и вкусни плодове.

Гъбите Saccharomyces, които са част от дрождите в маята, ускоряват разграждането на органичните съединения, имат благоприятен ефект върху почвената микрофлора и предпазват растенията от болести и неприятели.

Дрождите съдържат протеини, въглехидрати, микроелементи, минерали и витамини от група В, необходими за растежа и развитието на растенията. Когато се разтварят във вода, дрождите образуват съединения, които ускоряват образуването на кореновата система, а също така предават на растението витамините, необходими за неговото развитие и възстановяване. Този жив тор е абсолютно безопасен за хората и растенията и помага за получаване на богата и здрава реколта, като естествен стимулатор на растежа и универсален тор за всички случаи както за възрастни растения, така и за разсад. Не трябва обаче да прекалявате с торовете с дрожди, тъй като с течение на времето те изчерпват почвата, издърпват калия от нея и пренасищат почвата с азот. Ето защо понякога се препоръчва дрождите да се „гасят“ с дървесна пепел.

Рецептата за тор от мая е следната: налейте 2 литра топла вода в голям буркан, добавете суха мая (30 г), 0,5 с. л. захар или старо сладко. Оставете на топло място да ферментира за 2-3 дни. Една чаша прецедена запарка се разтваря в 10 литра вода и течността се използва за подхранване на растенията след поливане. За третиране на разсад от домати и краставици използвайте по-слаб разтвор (50-60 мл инфузия на 10 литра вода). Подхранването се извършва 2-3 пъти на сезон: приблизително 12-14 дни след разсаждането на разсада в земята, след вкореняване на насажденията точно преди цъфтежа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?