Следвайте ни

Хитри и евтини трикове, за да узреят доматите по-бързо

viber icon

Искате по-бързо да си хапвате вкусни домати от градината? Следвайте тези изпитани съвети за по-бърза реколта, съветват от iwoman.bg.

1. Разредете

Най-лесният начин за леко ускоряване на узряването е премахването на почти узрелите плодове от храста - по този начин храстът преминава към по-ускорено узряване на останалите, без да губи енергия за всички домати.

За да се даде възможност на останалите плодове да узреят възможно най-скоро, кафявите неузрели домати трябва да се откъсват от храстите 1-2 пъти седмично.

2. Постепенно отрежете всички листа на нискорастящите сортове домати

При високите домати е задължително да оголите стъблото до първите плодове, така че храстът да се проветрява добре. Ще бъде достатъчно да оставите няколко листа отгоре. В южните региони не е необходимо да отрежете всички листа, за да предотвратите доматите да се пекат на слънце. Подрежете всички листа до първата четка.

3. Прищипете короната след завързване на плодовете

Това се прави така, че всички хранителни вещества да отиват само за пълнене и узряване на вече положени домати.

4. Минимизирайте поливането месец преди прибиране на реколтата

И ако климатът позволява, тогава спрете да поливате доматите изобщо. Този прост трик прави плодовете много вкусни и захарни, киселинността и воднистото напълно изчезват. Важно: на почви с дълбоки подпочвени води и през горещо сухо лято поливането е задължително.

5. Поръсете с йод

След тази проста процедура доматите се зачервяват по-бързо, получават допълнително захранване и защита срещу късна болест. Дозиране: 3 капки на 1 литър вода или 40 капки на кофа вода.

6. Подхранете с пепелен разтвор
 

За да станат доматите по-сладки и да узреят по-бързо, те се подхранват с пепелен разтвор: 1 чаша пепел на 10 литра вода.

7. Използвайте калиев перманганат

Калиев перманганат се използва за допълнително подхранване и за по-бързо зачервяване на доматите. Стандартна доза: 10 грама калиев перманганат на 200 литра вода. Първо, разтворете праха в 2 литра гореща вода, разбъркайте много добре и оставете за няколко часа. След това изсипете този работен разтвор в цев и изсипете стриктно до корена. Уверете се, че влагата не попада върху листата, за да не провокира появата на фитофтора. Можете да поливате доматите с хумат на всеки 10 дни.

8. С ябълки и банани

Друг начин за ускоряване на зачервяването на доматите е поставянето на ябълки или банани под храста или в кутия с оскубани зелени домати. Тези плодове отделят специални вещества, които допринасят за бързото узряване на доматите.

9. Принудително ограничаване на мощността

 Някои практикуват доста плашещи на пръв поглед методи, които допринасят за бързото узряване на доматите. Значението им се свежда до ограничаване на доставката на хранителни вещества към растението и действията напомнят на хирургическа операция. На височина 10-12 см от земята в стъблото на домата се прави прорез с острие, в който веднага се вкарва предварително подготвена плоска дървена пръчица 0,5 х 2 см – то значително ограничава както притока на хранителни вещества, така и тяхното изтичане.

 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Колчо

Колчо

04.07.2021 | 18:02

Да, бе. Нищо няма да ускорявам. Който иска дървени домати, да си го взма от магазина. Моите си зреят нормално на колците и без да им правя нищо. Сега си правя салатка за ракийката. Наздраве!

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?