Следвайте ни

Хитър трик запазва динята свежа до пролетта

viber icon

Дините и пъпешите могат да се съхраняват доста продължително време. Важното е да се подсигурят подходящи условия, както и да се подбират здрави плодове. Те трябва да са зрели, но не презрели, със суха повърхност. Плодовете се поставят на дървени скари или етажерки, без да се допират. 

При пъпешите подходящи за съхранение са зимните сортове, а също и медена роса. Препоръчително е да се държат в хладни и тъмни помещения. Стара градинарска практика за по-продължително съхранение е дините и пъпешите да се покрият със зърно от житни култури.  

За да се запазят лукът и чесънът до пролетта, предварително луковиците трябва много добре да са просушени, непосредствено след изваждането им. Когато ще се съхраняват в насипно състояние, лъжливото стъбло се отрязва 3-4 см над луковицата. Луковиците се нареждат в касетки, които се поставят в сухо и проветриво помещение. Относителната въздушна влага не бива да е висока, а температурата да бъде възможно по-ниска. 

  Най-лесно в домашни условия лукът и чесънът се съхраняват на сплитове, което е стара и изпитана практика. Те се закачват на греди, стени или на други подходящи места. Луковият гердан, освен че спомага за по-дългото запазване на зеленчуците, създава и чувство за уют. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?