Следвайте ни

Гръцка фирма за обработка на тютюн си тръгва от България

По искане на „СЕКЕ Кърджали“ Министерският съвет прекрати разрешителното за работа на дружеството

viber icon

Министерският съвет прекрати разрешението за промишлена обработка на тютюн на „СЕКЕ Кърджали“ ЕООД - гр. Пловдив. Дружеството е подало заявление за доброволен отказ поради преустановяване на дейността си на територията на страната. Това е и причината, поради която отпада необходимостта от издаденото безсрочно разрешение, както и произтичащите от него задължения. То бе дадено на фирмата през 2016 г., също след разрешение на правителството.

„СЕКЕ Кърджали“ ЕООД е регистрирано през 2013 г. в Пловдив. Едноличен собственик е Кооперативно сдружение на производителите на тютюн в Гърция - СЕКЕ АД, в което влизат 17 кооперации, между които и една застрахователна агенция. Това е една от големите компании на Балканите за изкупуване и преработка на тютюн. В България производствените и складовите помещения на дружеството са в Момчилград.

„СЕКЕ Кърджали“ ЕООД се прочу скандално, след като български конкурент го „натопи“ пред  Комисията за защита на конкуренцията, че работи нелегално. През 2017 г. контролният орган санкционира дружеството за това, че за периода ноември 2014 г.-март 2016 г., е извършвало промишлена обработка на тютюн, без да притежава необходимото по закон разрешение. Глобата, която отнесе фирмата, бе в размер на 139 125 лв. - 2,5 % от общия оборот на дружеството за финансовата 2015 г.

Сред тютюневия бранш се говори, че вероятната причина за оттеглянето на гърците от България са намалените приходи, респ. печалба. Справка в ДАКСИ показва, че нетните приходи от продажби за 2017 година са в размер на 14 419 000 лв., през 2018 г. намаляват на 11 126 000 лв., а  през 2019 г. падат с още 2 милиона. Паралелно с приходите намалява и работната ръка. Най-много заети е имало през 2016 г. - 155 души, от които 120 са съкратени година по-късно. По последни данни на НОИ през 2020 г. работещите във фирмата са били 12 човека.

Срокът за регистрация да се удължи с месец 

Производители настояват да се удължи с още месец срокът за вписване в Националния регистър на тютюнопроизводителите. Към момента той е до края на март. От 2016 г. всички стопани, които отглеждат тютюн, трябва да се регистрират като тютюнопроизводители. В момента тече регистрацията за 2021 г. Вписването в регистъра е важно за получаването на бъдещата преходна национална помощ за тютюна, от 2023 до 2027 г., каквото е предложението на България пред Европейската комисия. Предложената засега референтна година е 2018-а.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?