2374

Градинарите съветват: Засадете малините сега, а не напролет

Най-често градинарите засаждат малини през пролетта, но есенното засаждане има значително предимство пред пролетното. Засаждането на разсад през септември-октомври ще осигури на горския плод по-добро оцеляване и по-висока производителност.

Конкретните срокове зависят от няколко фактора: климатичната зона, метеорологичните условия, сорта малини. Необходимо е да засадите разсада 15-20 дни преди началото на замръзване. Периодът на засаждане  обикновено се пада в края на септември - средата на октомври, в по-топлите райони може да бъде засаден до края на октомври. Основният критерий, чрез който се определя готовността на разсада, е появата на пъпки в основата. При ранните сортове те могат да се появят в средата на септември, в по-късните - до края на месеца. Ако пропуснете момента и засадите малини твърде късно, няма да има време да се вкоренят добре и при тежка безснежна зима растенията могат да загинат, предупреждават вещи овощари e-zdravey.com.

Малиновите храсти ще се чувстват добре в слънчев ъгъл на градината, добре защитен от течения. Предпочитат глинести и песъчливо-глинести почви. Към избора на посадъчен материал трябва да се подхожда отговорно. Висококачественият разсад от малини трябва да бъде 20-сантиметрова издънка с диаметър най-малко 5 мм и с добре развита коренова система. Растенията трябва да се поставят във вода в продължение на два дни, като преди засаждането трябва да се отрежат изсъхнали стъбла.

Засаждането на малини на групи (в отделна дупка) е един от най-често срещаните методи. Той е идеален, ако в градината ви няма място за малинова "плантация" и смятате да засадите няколко храста на различни места. На първо място, необходимо е да се направят маркировки с помощта на канап, оставяйки между растенията интервал от 0,7-0,9 м, между редовете - 1,5-2 м. След това изкопайте дупки с размери 30 × 30 × 30 см. Добавете 3-5 кг компост или хумус, 30-35 г суперфосфат и 20-25 г калиева сол към всеки от тях. Торовете в ямата се смесват с горния плодороден почвен слой. Малините се заравят така, че горният край на коренището да е на 2-3 см под земята. След засаждането почвата около разсада се тъпче леко, изсипват се 5 литра вода.

След засаждането малиновите храсти се отрязват на височина 20-25 см. Това ще подобри оцеляването им и ще допринесе за образуването на нови издънки през пролетта. За да запазите влагата в почвата, предотвратите растежа на плевелите и предпазете разсада от замръзване, след засаждането почвата около тях се мулчира. Като мулч се използват хумус, сено, дървени стърготини, нарязани стръкове слънчоглед, царевица. Изсипете защитен слой с дебелина не повече от 5 cм.

За да се предпази разсадът от малини от замръзване, след първите студове те трябва да бъдат покрити с 15-20-сантиметров слой торф. През пролетта, когато почвата се размразява малко, торфът трябва да бъде отстранен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?