Следвайте ни

Грабвайте пръскачките: Акари, молци и червеи атакуват овошките

viber icon

Гвардия от неприятели атакува овощните градини. Сред тях са ​ябълков плодов червей, ​калифорнийска щитоносна въшка, ​червен овощен акар и кръгломиниращ молец. При последния враг е регистрирано какавидиране на поколението. Очаква се начало на летеж и яйцеснасяне на 3-то поколение от началото на месец август. През годината се отчита подем в популацията и разпространението на вредителя. Критични микрорайони са регистрирани в отделни ябълкови масиви от община Марица, в които е възможно проява на обезлистване. Като основен проблем се налага липсата на официално разрешени продукти, имащи добро въздействие на вредителя, отчитат експертите от отдел „Растителна защита“ към ОДБХ-Пловдив.

Сухото и горещо време от началото на месеца провокира масово разпространение на червен овощен акар. Към датата в масиви с нападение се отчитат силни форми от “избронзовяване” по листната маса. Добре е да се отчита факт ът, че популацията може успешно да се запази на отделни дървета или “въртопи”. При провокиращи агроклиматични фактори се намножава скоростно и обхваща целия масив. За това е важно да се наблюдават редовно огнищата на нападения. Особено внимание да се обърне на старите, картотекирани ябълкови масиви. При доказано нападение с праг на икономическа вредност (ПИВ) да се извърши пръскане с един от разрешените акарициди. ПИВ: ябълки 3-4 подвижни форми на лист; круши 5-7 подвижни форми на лист; праскови 4-5 подвижни форми/лист, сливи 3-5 подвижни форми/лист.

Развитието на второ поколение на ябълковия плодов червей навлиза в пиковата си фаза. За всички плододаващи ябълкови, круш​ови и орехови градини е необходимо да се извърши 3-то пръскане до 3 август за равнините, а за предпланинските региони да се удължи периодът с 2-3 дни. На този стадий от борбата срещу вредителя се препоръчва все още употребата на продукт с по-продължително последействие и защита от пресни вгризвания. От началото на месец август е важно да се следят редовно ябълковите и дюлевите масиви за откриване на късна червивост, свързана с развитието на последното поколение на източния плодов червей. Потенциално застрашени са всички градини, разположени в близост до праскови или смесени масиви. След обирането на плодовете поколението мигрира по съседните култури и създава условия за натрупване на смесена тип червивост. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?