Следвайте ни

Горивото за земеделците ще се подпомага до края на 2023 г.

viber icon

Държавата ​ще субсидира акциза върху газьола за земеделски цели до края на 2023 г. Предложението е залегнало в Закона за подпомагане на земеделските производители. В момента върви обществено обсъждане, което ще продължи до 23 октомври. С удължаването на срока за прилагане на държавната помощ ще се постигне устойчиво, конкурентоспособно и пазарно ориентирано земеделие, пише в мотивите си вносителя.

До 21 септември в общинските служби по земеделие към областните дирекции „Земеделие“ се подаваха документи по схемата за фермерското гориво. През тази година стопаните ще получат до 84 млн. лв. по схемата. Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

Право на финансова подкрепа по схемата имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване и предходната на нея. Фермери, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за добитък, трябва да имат регистриран обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?