Следвайте ни

Големите търговци склониха, предлагат фермерски пазари на всеки паркинг

viber icon

Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си. Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги. Това стана по време на видеоконферентен разговор с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, иницииран от Сдружението за модерна търговия. По-рано министърът кръстоса с търговците шпаги, заради отпора, който дадоха на призива й да предлагат с приоритет родна продукция в магазините.

Частните оператори ще поемат крактосрочен ангажимент във всеки обект, където имат паркинг, като предоставят площ от него, на която родни производители да предлагат продукцията си. Срокът за осъществяване на тези пазари да бъде обвързан с извънредното положение в страната.

,,Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства българско местно производство. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители и запазване на поминъка им“, заяви министър Танева.

Тя коментира, че предложението на търговските вериги ще бъде включено в предложенията на МЗХГ и изпратено до браншовите организации в сектор „Земеделие“ за становище. По него ще бъде даден срок до петък, когато окончателно ще се оформи проектното предложение за подкрепа на местно производство.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Истината

12.04.2020 | 12:25

Бира Астика в голяма верига 0.69 .. в квартален магазин 1.15-1.25 , Лук Български - 0.79,..а в квартален магазин 1.70 до 2.30. Още хиляди примери.. и аз купувам ..но някои прекаляват с надценките при положение че купуват от борсите вносни боклуци..

Отговори
0 0

Таня Хрисъова

09.04.2020 | 23:24

Има български зеленчуци, агнешко по добри от вносните. Турските са тъпкани с химикали. Вида на стоката не е равнозначен на качеството.

Отговори
7 1

Анонимен

09.04.2020 | 18:00

Само да попитам, българско какво масло пазарувате? Има ли въобще нещо качествено? От фирмени магазини?

Отговори
9 2

Петя

09.04.2020 | 10:20

Ако търговските вериги направят фермерски пазари с доказани фермери, не просто прекупвачи от борсата, ще е от полза за всички. Самите търговски вериги имат по-голям стимул за проверка произхода на стоката, докато в момента по пазарите те гледат на кръв, ако си поискаш сертификата да ти го покажат. Относно качеството, няма никаква разлика между наше и чуждо, има разлика на ниво конкретен производител или дори конкретен продукт. Хората не са прости да им се казва ще купуваш само БГ или само чуждо, и могат добре да преценят кой производител и коя марка са долнокачествени, кои стават и кои са перфектни. Важното е да има избор, има ли избор, значи има нормален пазар.

Отговори
18 6

OldTen

09.04.2020 | 07:49

Колкото пъти купя българска стока-различен вкус, колкото пъти купя нещо вносно, винаги вкуса е същия и цената по евтина, така че всеки има избор, не е нужно да ми налагат какво да купувам. В квартални магазини не купувам нищо, защото стоката е с ниско качество и в повечето случаи с изминала трайност, както казах въпрос на избор.

Отговори
17 14

444

09.04.2020 | 09:59

За какъв вкус говориш, доматите са като пластмаса, сиренето и кашкавал нямат вкус, всичко внесено от ЕС е гмо, затова нашите продажници от сдс ликвидира а селското стопанство и животновъдство. Трябва забрана въобще за внос

Отговори
33 10

Дегустатор

09.04.2020 | 20:49

Със сигурност вкусът на селскостопанските продукти в големите вериги е един и същ - на пластмаса И външният вид е супер а трайността уникална.

Отговори
15 2

Стоян

08.04.2020 | 21:26

Те имат и големи тоалетни.А пък може и та пазарите да пуснат реклами:ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСИ ВЕРИГИ ПОДКРЕПЯТ БГ. ПРОИЗВОДИТЕЛИ ...АМА....... НО ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРАВИ ГОЛЕМИ УСИЛИЯ ВЪВ ПОМОЩ......ПРИЛИЧАМИ ДА СЧУПИШ ГЛАВАТА НА НЯКОГО СЪС БУХАЛКА И ПОСЛЕ ДА Я ПРИДЪРЖАШ ДА НЕ МУ Е ТВЪРДО НА АСФАЛТА..

Отговори
20 0

Пламен

08.04.2020 | 21:22

Аз лично от днешна дата ,няма да ми стъпи крака повече в голямите вериги, вериги който даже не плащат данъци в България! Ще си купувам продукти само и единствено от нашите производители! Без друго сме забравили качеството и вкуса на нашенското си! Дано има и други мислещи хора като мен! Останете си със здраве !

Отговори
64 13

Стоян

08.04.2020 | 21:30

Това което си решил е супер НО другото -мислещи хора като мен (теб) ми се струва че имаш прекалено САМОЧУВСТВИЕ: ИНАЧЕ БРАВО

Отговори
19 4

Пламен

08.04.2020 | 21:39

Самочувствие за какво? Има ли значение от къде пазарувате за Вас,защото за мен и Качеството има значение , а то е доказано че нашето е по добро,от това на "големите" вериги ,да изкупуват отпадъкът на Европа и после да ни го пускат на промоция...... Е не мерси аз не съм пр.се за да ям отпадъци

Отговори
47 10

Котка

09.04.2020 | 00:32

От години не пазарувам в кауфланд, лидъл или била, а основно от български магазини. Нито съм обедняла, нито съм се отровила. Дано повече хора се решат да пробват, защото имам познати, които сякаш са развили зависимост от хипермаркетите и с каквито и аргументи да им говориш, като че са в транс.

Отговори
29 5

Къде има

10.04.2020 | 11:20

Български портокали,лимони,мандарини за да идем да си купим

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?