Следвайте ни

Глифозатът е опасен за хората и пчелите, забранете го

Химикалът е действащото вещество в популярните хербициди "Раундъп" и "Наса"

viber icon

Да се забрани употребата на глифозат в селата. За това настояват  от Асоциацията на българските села (АБС) и призовават ресорните институции и представителите на политическите формации у нас да инициират законодателни инициативи в посока забраната и криминализирането на частната употреба на химически препарати с основно активно вещество - глифозат.

Забраната трябва да обхваща пръскането с глифозат в рамките на населените места, включително частни дворове, градини, общинска пътна мрежа, зелени площи - паркове, алеи, тротоари, детски площадки и сгради с обществено предназначение, поради високия обществен риск за здравето на населението. Почистването на тези зони от затревяване, да се извършва механично или със специализирана техника, препоръчват от АБС.

Предлагат също употребата на глифозат от страна на фермерите да е с наложена рестрикция за земеделски парцели на разстояние минимум 500 метра от границите на населените места и водоемите, а при наличие на регистрирани пчелини забраната за пръскане с глифозат да включва “зелена зона” от минимум 1000 метра.

Глифозатът е действащото вещество в най-популярните хербициди "Раундъп" и "Наса", които контролират едногодишни и многогодишни широколистни и житни плевели. Химикалът е обявен от Световната здравна организация като “вероятно канцерогенен”. Наскоро Австрия въведе пълна забрана за употребата му от страна на частни потребители и в рамките на урбанизирани територии. Вече стотици са научните изследвания, които доказват тежките вреди от употребата на глифозат за популацията на пчелите и биоразнообразието, както и връзката с развитието на редица онкологични заболявания при хората.

От АБС припомнят, че одобреният от страна на Европейската комисия (ЕК) лиценз за употребата на глифозат изтича в края на 2022 година. Към момента редица държави са заявили намерението си за подкрепа на пълна забрана за употреба на химикала, сред които: Австрия, Белгия, Италия, Чехия, Гърция, Дания, Холандия, Португалия, Люксембург, Катар, Оман, Мексико и др.

"Употребата на глифозат е най-лесното решение, но последствията от употребата му са тежки. В България трябва да се подходи отговорно по този въпрос и с визия за дългосрочно решение, в което да са ангажирани централни институции, общини, кметове на населените места и самите жители в селата", апелира Борислав Борисов, председател на УС на АБС.

Миналата година световните агенции предадоха, че химическият гигант "Байер", който държи правата за хербицида "Раундъп", ще плати до 10.9 млрд. долара, за да уреди делата за причиняване на здравословни проблеми от въпросния химикал. Първоначално "Раундъп" беше лансиран от американската фирма "Монсанто", която беше купена от "Байер" през 2018 г. за 63 млрд. долара. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (2)

Наташа Манева

Наташа Манева

03.08.2021 | 20:20

Колко ли още отрови се пръскат около нас без да знаем. Строг контрол е нужен.

Отговори
1 0
Някой ден

Някой ден

03.08.2021 | 19:11

Много лесно може да се направи хората да гласуват за подобни важни въпроси, но няма да могат да правят каквото си поискат.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?