Следвайте ни

Гласът на фермера: Ако турските препарати са опасни, защо внасяме зарзават

viber icon

Абсурдите - те нямат край. Кое е вярното?

Обществена тайна е, че от години се извършва нелегален внос на препарати за растителна защита от Турция, които са пет пъти по-евтини от аналозите им у нас.

Министерството на земеделието и Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ твърдят, че тези препарати са опасни и канцерогенни. Абе, изяждаш един домат и умираш.

Нека приемем, че това е вярно.

Оттук нататък обаче възникват два въпроса:

Първи въпрос - ако това е така, защо всеки божи ден от Турция се внасят стотици тонове плодове и зеленчуци, които са третирани със същите тези опасни препарати? Значи трябва да бъде спрян този внос. Но не се спира. Защо?

Втори въпрос - ако в плодовете и зеленчуците, внос от Турция, няма остатъчни количества опасни пестициди, защо не се осъществява легален внос на препарати за растителна защита оттам? И българският производител вместо да харчи по 300-400 лв./дка, да дава по 60-70 лв./дка.  Недоумявам и пак питам защо?

Та кое е вярното? Нали едното автоматично изключва другото!

Важното е, че има кой да плаща - първо производителят, а след това целокупният български народ!

* Красимир Кумчев е един от най-крупните фермери в Пловдивска област. Обработва над 700 дка  в района на Трилистник и в село Гелеменово край Пазарджик, от които 450 дка трайни и 250 дка зеленчукови култури. Всепризнат "цар на ябълката".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?