Следвайте ни

Германците са първенци по биоземеделие

viber icon

Около 26 100 германски фермери са се занимавали с органично земеделие през 2020 година, което е значително увеличение спрямо 16 500 десетилетие по-рано. Това сочат данни, публикувани от Федералната статистическа служба Destatis и цитирани от ДПА, пише monitor.bg.

Делът на фермерите, занимаващи се с органично земеделие, е нараснал до 10% през 2020 г. спрямо 6% през 2010 година.

Органичното земеделие е покривало площ от 1,6 милиона хектара, което е с 69 процента повече, отколкото през 2010 г. Това е 9,6% от общите обработваеми площи. Повече от половината от фермерите, занимаващи се с органично земеделие, са в южните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг. Според Дестатис общият брой на земеделските стопанства през 2020 година е бил 262 800, с тенденция към по-малко на брой, но по-големи ферми.

Под 2 на сто от общата земеделска земя са площите, обработвани по биологичен начин, в България, сочат данни на Еврокомисията.

Засега различията между държавите членки са впечатляващи, като най-много биоплощи има в Австрия - над 25 на сто, а най-малко в Малта - 0,35%.

Този дял на територията на Европейския съюз е едва 8,5%. Амбициозната цел на Брюксел е до 2030 г. биологичните площи да достигнат 25 на сто от обработваемата земя в Европа. Това обаче е трудно осъществимо, казват експертите, според които реалистичната прогноза е нарастване до 15-18%.

Комисията насърчава държавите членки да разработят национални планове за биологично действие. В новия програмен период ще има екосхеми, подкрепени с бюджет от 38-58 млрд. евро за периода 2023-2027 г., като точният размер все още се дебатира. 

Биологичното производство осигурява редица важни ползи: използваните за такова производство полета се отличават с около 30% по-голямо биологично разнообразие, отглежданите по биологичен начин животни са в по-добро състояние и приемат по-малко антибиотици, земеделските стопани, занимаващи се с биологично производство, имат по-високи доходи и са по-адаптивни, а потребителите знаят какво точно получават благодарение на логото на ЕС за биологични продукти. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?