Следвайте ни

Генералният директор на OIV Пау Рока: Може да сте номер 1 в качествените вина

viber icon

- Каква оценка давате на българските вина?

- Познавам вашите вина от 2007 г., когато в България се проведе конгрес на Международната организация на лозата и виното. Според мен те са много добри. Проблемът обаче не е в качеството на вината, където в много изби е постигнато върховенство в технологията, а в маркетинга.

- В тази връзка каква препоръка бихте дали на българските винопроизводители?

- Това е съвсем различна история. Българските производители трябва да разберат, че са част от една верига - от производител до краен потребител, и трябва да намерят място в тази верига. Необходимо е сами да регулират качеството на продуктите си. Чрез тази регулация ще подобрят качеството на собствените си вина. А къде те се намират във веригата, трябва да се уточни на институционално ниво, но може и на собствена територия. При всички случаи администрацията трябва да защитава всеки един регион и уникалност на името му, която защита да е и на ниво Европейски съюз.

- Според Вас къде е мястото на България на световната винена карта?

- България е малка страна. Е, не е в първата десетка от гледна точка на количество произведени вина, но това не е проблем, а по-скоро може да е решение на проблема. И дори да не сте шампиони по обем, то определено можете да сте шампиони по качество на вашите вина. Има и още нещо, което трябва да имате предвид - развитието и запазването на вашите собствени сортове, свързано с вашите специфични характеристики на региона.

- Как се отразяват на винопроизводителите търговските споразумения между ЕС и СЕТА (с Канада), ЕС и Меркосур (блок, включващ Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай), между ЕС и Япония?

- Нашата организация не се намесва в споразуменията за свободна търговия между Европейския съюз и различните държави, тъй като сме световна организация. В същото време е важно да се знае, че подкрепяме и стимулираме световната търговия с вина.

Ние постигаме това чрез нашия стремеж да хармонизираме нашите продукти. С радост мога да кажа, че ЕС защитава стандартите на нашата организация даже когато това не е свързано с европейски държави, а страни като Япония например.

- В каква насока ще си взаимодейства OIV с България след подписания меморандум за разбирателство с Министерството на земеделието?

- Много съм доволен от резултатите от визитата си в България. Ние отново потвърдихме общите принципи на взаимодействие и подсилихме това, което подписахме още през 2001 г. В тази рамка имаме меморандум за разбирателство. Това, което подписахме, е едно предварително споразумение, което ще ни води към по-големи общи дела в бъдеще. Идеята на тези споразумения е да стимулираме и други страни членки на ЕС, които се нуждаят от нашата подкрепа. В известна степен търсим начин на децентрализираме тези срещи и така се надяваме да привлечем и други страни в процеса.

- Имахте визита и в УХТ в Пловдив. ​Как OIV ще си партнира с вуза?

- Активно изследваме възможностите за взаимна образователна програма на различни нива. Например магистърска програма Master of Wine, насочена към мениджмънт на виното, която до момента се прилага единствено в Калифорнийския университет "Дейвис" в САЩ и в Университета в Монпелие, Франция. Шансът за това се увеличава след подписания меморандум за разбирателство между нашата организация и вашата страна за подкрепа на лозарството, винопроизводството, технологиите и обучение на професионалисти в сектора. Смятам, че България е много добра платформа, защото образованието във вашата страна винаги е било на челно място по важност и свързано с традиции. Определено имате капацитет на академично ниво, освен на технологично. Стратегически може да се обхване целият Балкански регион, а защо не и регионът на цяла Източна Европа. За нашата организация е важно да изгражда такива връзки не само по суша, а и отвъд моретата.

ВИЗИТКА

Пау Рока Бласко е биолог по образование, но капацитет в различни области. Спец е по океанография и като такъв е бил наблюдател от страна на родната си Испания в програма на НАТО към военноморските сили на САЩ. През годините е заемал редица ръководни постове - бил е директор на испанската федерация за производство и износ на вина, ръководил е международен панаир на зехтина и свързаните с него индустрии, бил е вицепрезидент на интегрирана система за рециклиране на стъкло. До избирането му за генерален директор на Международната организация на лозата и виното (OIV) през януари 2019 г., която нарича "обединените нации на вината", в продължение на 16 г. е заемал длъжността генерален секретар на испанската винена федерация (FEV). Миналата седмица Пау Рока Бласко бе на посещение в България. В присъствието на премиера Бойко Борисов той подписа меморандум за разбирателство с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. В Пловдив бе сред официалните гости на откриването на мегафорума „Агра", „Винария" и „Фудтех". В Университета по хранителни технологии изнесе лекция с фокус върху дейността на OIV.

ЗА OIV

Международната организация по лозата и виното (OIV) е междуправителствена организация с научно-технически характер, развиваща дейност в областта на лозарството и винарството, напитките на винена основа, десертното грозде, сушеното грозде и други лозаро-винарски продукти. Тя е създадена с международно споразумение, подписано в Париж на 3 април 2001 г., и е приемник на Международната служба по лозата и виното, която е създадена през 1924 г. с международна договореност от 29 ноември 1924 г. В OIV членуват 47 държави от цял свят, сред които са основните държави износителки, с изключение на САЩ, Канада и Китай. Деветнадесет държави -членки на Европейския съюз, са членове на OIV, а именно: Белгия, България, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Австрия, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Швеция. На годишна основа финансовите средства, с които разполага OIV, възлизат на близо 2,5 млн. евро и се набавят главно от вноски на членовете и наблюдателите. През 2017 г. България бе домакин на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство и 15-ата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?