Следвайте ни

Футболистите бият 10:1 фермерите по доходи

В същото време един земеделец храни поне 134 души, а играчите - от 2 до 6

viber icon

Германски анализатор, специалист по земеделските въпроси, сравни доходите на фермерите и футболистите, както и техните роли за общественото благо, информира германското издание Agrarheute.com, цитирано от agri.bg. 

По време на кризата с коронавируса значението на фермерския труд стана особено очевидно. „Първо е храната, след това - моралът“, пише драматургът социолог Бертолт Брехт. При всички положения в ГДР фермерите печелеха добре. А сега? Ако погледнете статистиката, то германските земеделци са получили средно почти 32 000 евро на година за последните 10 години. Доходът на средностатистическия германец през 2020 г. възлиза на 47 700 евро, пресмята д-р Олаф Зинке. 

Съвсем друга орбита е стандартът на футболистите. При това не става дума за звезда като Лионел Меси, който, въпреки че вече е на 34 години, в момента печели по 71 млн. евро на година. Колко трактора може да си купи с тях един фермер?

Не са лоши парите и на асовете в Бундеслигата. Томас Мюлер печели около 15 млн., а Йошуа Кимих ​- 10 млн. евро. Средната заплата на футболистите от Първа Бундеслига се оценява примерно на 30 000 евро на месец - или 360 000 евро на година. С други думи, над 10 пъти повече спрямо доходите на земеделците. 

Германският фермер в момента храни не по-малко от 134 души - почти два пъти повече, сравнено с 1990 г., изчисли Германската асоциация на фермерите. От 1960 г. досега това число се е увеличило почти 8 пъти. Надали има друг отрасъл, който може да се похвали с подобен ръст на производителността.

Колкото до футболистите, там заплатата отива за къща, семейство, т.е. играчът храни от 2 до 6 души. Следва да отбележим, че половината от земеделските доходи на европейските фермери са субсидии от Брюксел. Те не постъпват в портфейла на фермерите чрез продажба на продукция. Същевременно изискванията на политиците и обществото към земеделския отрасъл постоянно растат, както и разходите. 

Получава се така, че при ръст на разходите реалните доходи на земеделците остават на ниско ниво.

За футболистите това не се отнася. Заплатите в Бундеслигата почти са се утроили от 1995 до 2008 г. Надали оттогава насетне са се намалили. По този начин се оказва, че на футболистите им се плаща прилично за зрелище, а фермерите са принудени да произвеждат храна почти безплатно.

Накрая е засегнат най-важният въпрос ​- какво може да направи земеделецът с такива пари - да кажем, на нивото на Бундеслигата: с 360 000 евро на година вместо с 32 000 евро. Вероятно мнозина биха построили нов краварник или ще купят съвременен трактор, без да подават искане за кредит. Земеделците инвестират в производството, тъй като фермерството е средство за съществуване за няколко поколения. Това не е просто печелене на пари, а философия на живота.

 

Бивш играч на ЦСКА стана кравар

Бившият футболист на ЦСКА и Берое Альоша Андонов и неговата съпруга - Миглена Маркова, някога състезателка по гребане, са избрали разградското село Юпер, за да развиват бизнес  с крави. Работили са във Видин, общият им път е преминал и през Любек в Германия. Сега гледат около 70 майки и 45 телета - месодайна порода.

Бизнесът с кравите не е лесен и изисква големи усилия, за да се намери пазар на телешкото месо. "Не е регламентирано както телешкото месо, така и свинското и агнешкото и са ни оставили ние сами да се борим с всичко", казва Андонов.

Като собственик на магазин в Юпер Альоша Андонов казва, че списъкът с вересиите му включва 70 души. Освен семейства с деца, в него има и много пенсионери. Купят си по нещо с парите и така до средата на месеца. След това отново пишем в тетрадката, допълва той. Във всяка втора къща не са добре нещата. Имам магазин и половината село ми е на тетрадката.

Покрай спорта сме обиколили доста свят, казва бившият футболист. В уредените държави, когато всичко е регламентирано и се знае. Там и бизнесът си е бизнес, и животновъдството е механизирано. При нас нещата са трудни, хората вече и кокошки в дворовете си не гледат, казва още Андонов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дии

Дии

06.07.2021 | 17:19

Нашите футболисти и те така ама пък колко са силни в чалготеките, а пук клубовете бедни, бедни... Налага се празноглави кметове постоянно да ги спонсорират, я за трева, я за седалки пък може някой премиер и стадионче да им обещае....

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?