Следвайте ни

Фонд "Земеделие" с нисколихвени кредити за семена и торове

viber icon

Държавен фонд "Земеделие" откри линия за целеви нисколихвен кредит за закупуване на семена, разсад и торове за производство на зеленчуци (полско и оранжерийно производство) и закупуване на торове, необходими при отглеждане на трайни насаждения.

Заемът е за определени плодове - ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, както и за винени лозя и маслодайна роза. Документи се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ до 12 март 2021 г. Предоставянето на средствата ще се извърши до 9 април 2021 г.

Утвърденият финансов ресурс е 12 млн. лева. - 6 млн. лв. за направление зеленчуци и 6 млн. лв. за трайни насаждения. Годишната лихва по кредита е в размер на 1,5 процента. Срокът за погасяване е 30 ноември 2021 г.

Максималният размер, който може да получи един земеделски производител, е 300 000 лв. На подпомагане подлежат регистрирани фермери, с подадено и приключено заявление по схемите за обвързано подпомагане за производство на плодове и/или зеленчуци от реколта 2020 г., като кандидатите, отглеждащи винени лозя и маслодайна роза, е необходимо да имат подадено заявление за подпомагане по СЕПП, реколта 2020 г.

Заемите ще се предоставят за покриване на част от производствените разходи по технологична карта за отделните култури, при следните ставки на хектар:

Трайни насаждения:

• ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, ягоди и малини - 600 лв./ха

• сливи и десертно грозде - 520 лв./ха

• винени лозя - 460 лв./ха

• маслодайна роза - 200 лв./ха

Зеленчуци:

• домати, краставици и пипер (оранжерийно производство) за семена/разсад - 19 500 лв./ха и за торове - 6000 лв./ха

• домати, краставици, корнишони и патладжан (полско производство) за семена/разсад - 3200 лв./ха и за торове - 680 лв./ха

• пипер (полско производство) за семена/разсад - 3500 лв./ха и за торове - 910 лв./ха

• картофи, лук и чесън (полско производство) за семена/разсад - 1470 лв./ха и за торове - 510 лв./ха

• моркови, зеле, дини и пъпеш (полско производство) за семена/разсад - 650 лв./ха и за торове - 550 лв./ха

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?