Следвайте ни

Финансират 158 залежали проекта на дребни фермери

viber icon

Още 158 малки земеделски производители ще могат да стартират бизнес начинанията си с финансовата подкрепа на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-202). Проектите на кандидатите са по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.  Те са подадени по време на първия прием по подмярката, който се проведе през 2019 г.

Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) изпрати през системата „ИСУН 2020“ на одобрените 158 нови бенефициери уведомителни писма за представяне на документи, необходими за сключване на административните договори. Кандидатите, които получават възможност да подпишат договори с ДФЗ-РА, трябва да представят изискуемите документи в 30-дневен срок от получаването им.

До момента по подмярка 6.3 са сключени 1432 административни договора. По тях е ангажирана безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 42 010 584 лв. Подписаните договори са получили оценка, не по-малка от 27,47 точки по критериите за допустимост.

В резерва на одобрените проекти останаха 174 инвестиционни предложения, за които не достигаше финансиране. Те са класирани с до 26,82 точки по критериите за оценка. От тях към момента на етап договаряне са 158 проекта, получили оценка до 26,83 точки - съгласно изискванията. Останалите одобрени 16 проекта, подадени от малките стопани, ще бъдат финансирани с остатъчния бюджет по подмярка 6.3.

Удовлетворен от одобрението на проекта си, фермерът Денислав Крумов написа във Фейсбук: "След 6 години кандидатстване, носене на документи, грижене за градината най-после успяхме и ние да спечелим проект. Днес подписахме договора си по мярка 6.3. Тук искаме да изкажем благодарност на служебното правителство или на министър Христо Бозуков. Март месец ни беше казано, че пари няма, въпреки че бяхме с одобрен проект, проверен и всичко останало, и отговорът беше: "Кандидаствайте отново за следващия прием, пък тези 6 години чакане... Тук служебното правителство взе нещата и просто прехвърли пари от други мерки, които не могат да се усвоят, за мерки, за които има недостиг на средства".

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?