Следвайте ни

Фермерът Любомир Костов: Чиновниците грешат - фермерите страдат

Служители в ОСЗ „Родопи“: Всичко е точно, човекът е информиран за разминаването, даже се е подписал

viber icon

Земеделският производител Любомир Костов има опасения, че заради чиновническа грешка няма да получи на 100 процента държавната помощ, която му се полага по мярката „Контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“. За това той обвинява чиновници, които го разигравали и си прехвърляли отговорности. Костов разказа патилата си пред „Марица“, но е подал сигнал и до министъра на земеделието Десислава Танева.

В края на месец октомври фермерът отишъл в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, за да подаде заявление за подпомагане за зимните пръскания за сливова градина от близо 26 декара.

Оказало се, че

има разминаване в площите по Анкетна карта и по Интегрираната ​система за ​администриране и контрол (ИСАК).

Вместо да му обяснят как се е получило, го насочили към Общинската служба по земеделие към община "Родопи", тъй като имотът му бил в нейна територия. Оттам обаче го препратили обратно към фонда с мотив, че при тях всичко е заключено, а в ДФЗ могат да видят всичко. За негов късмет при повторното ходене в институцията попаднал на друга служителка, която без проблем му приела документите. Сега обаче се притеснява дали заради грешката ще получи полагащата му се помощ в пълен размер.

Костов твърди, че разминаването на данните по Анкетна карта и по ИСАК се получило при физическа проверка, при която служител  очертал градината без основание по средата между два реда.  Така се получила промяна в площите с около 5 метра по-малко. Това било забелязано още при очертаването на земите напролет. Тогава в ОСЗ "Родопи" му казали, че в момента  нищо не може да се направи, а на по-късен етап, но кога, така и не разбрал.

Чиновниците отговарят

След извършена проверка от ОСЗ „Родопи“ отговориха следното (със съкращения): „Ползваната площ от ползвателя за стопанската 2018/2019 година в данните за правното основание е с площ 43.931 дка. Заявените площи в ИСАК за подпомагане по директните плащания за кампания 2019 г. са 4.26 ха. По  Анкетна карта във формуляра за с. Брестник фигурира имот с площ от 4.501 дка ​- нива.   Същият имот е заявен по ИСАК 2019 г. като парцел с площ от 0,4 ха, култура ​- сливи. Нивата  попада  в два физически блока - изцяло в слой допустим за подпомагане.  

При изчертаването на парцела със сливи Костов е информиран от експерта в ОСЗ "Родопи" за горното и че при автоматичните проверки ще излезе съобщение, че НТП (начин на трайно ползване) на парцела е различен от основния и очертаната площ ще се смята за наддекларирана и не подлежи на подпомагане. Г-н Любомир Костов собственоръчно се е подписал на заявлението за подпомагане по Директните плащания на площ за кампания 2019 г.

Заявените за подпомагане парцели с трайни насаждения от г-н Костов, попадащи във физически блокове (ФБ) са обект на теренни проверки през 2018 година. За  същите, видно от протоколите, е установено, че няма промяна в границите, НТП на ФБ и допустимия слой за подпомагане. За 2019 година заявените за подпомагане от г-н Костов парцели с трайни насаждения не попадат във физически блокове, обект на теренни проверки. Границата на ФБ със сливи е отразена коректно по последните редове на трайното насаждение".

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?