1939

Фермерът Георги Телкиев: Доверяваме се на АГРИЯ, защото ни дава сигурност

- Вие сте земеделски производител от Пловдивския регион. Представете се накратко, от колко време се занимавате със земеделие и какво отглеждате?  

- Казвам се Георги Телкиев и съм част от екипа на "Телкиев Агро' ООД. Занимаваме се със земеделие от 2000 г., като към днешна дата обработваме 8500 дка земя в землищата на Пловдив, Оризари, Белащица, Браниполе, Златитрап и Брестовица. В началото започнахме с люцерна, а през 2010 г. включихме и зърнопроизводството. Към момента отглеждаме пшеница, рапица, царевица и консервни домати. 

- Лесно ли е да си земеделски производител в България и какви са основните трудности, които срещате в практиката?

- С много труд и постоянство могат да се постигнат и много високи резултати в земеделието. Когато си отдаден на това, което правиш и работиш с желание, не е трудно да си земеделски производител в България. Разбира се, и трудностите не са малко. Един от основните проблеми, с които се сблъскваме ние, земеделските производители, е намирането на работна ръка. Въпреки високото ниво на автоматизация човешкият фактор все още е незаменим в земеделието и има редица дейности, които изискват намесата на човешка работна ръка. За много хора обаче работата в земеделското производство не е атрактивна и не искат да работят в сферата на земеделието. Друго, с което трябва да се справяме, са непрестанно променящите се административни изисквания на национално и европейско ниво, но като част от Европейския съюз трябва да се съобразяваме и да съумяваме да се придържаме към тях, което и правим.

- Каква е за вас до момента 2022 г.? 

- До момента 2022 г. е доста динамична. От една страна, често проявяващите се аномалии в климатичните условия, пред които сме изправени и не можем да се борим с тях, и от друга,  постоянно и рязко нарастващите цени на торове, горива и други енергийни източници, необходими за едно ефективно земеделско производство. Все още препаратите за растителна защита са едно по-предвидимо перо в разходите, но и при тях има промяна в цената спрямо предходната година.

 

- Споменахте растителната защита. Доколко е важна според вас растителната защита в земеделското производство? 

- Без растителна защита няма как да съществува земеделското производство. Точно това прави растителната защита незаменима част от съвременното земеделие, което трябва да е едновременно икономически изгодно, социалноотговорно и природосъобразно. Това не може да се постигне без адекватна и разбира се, качествена растителна защита.

- Как се справяте вие лично в стопанството си с предизвикателствата, свързани с опазването на културите?

- На този етап намираме решения, но през новия програмен период ще става все по-трудно да опазим културите си. Много от ефективните активни вещества, използвани в продуктите за растителна защита, отпаднаха от пазара по една или друга причина. На тяхно място се появяват нови, по-скъпоструващи и често по-нискоефективни продукти, които, вместо да са от полза на земеделските производители, често са причина за проблеми, но и за повишаване на себестойността на продукцията.

- Българският производител на продукти за растителна защита АГРИЯ отбелязва през 2022 година 90-годишен юбилей. Работите ли с АГРИЯ и ако да, какъв е вашият опит?

- Имаме дългогодишно партньорство с фирма "Агрия". Всъщност с екипа на АГРИЯ и техните продукти работим от самото начало - още от основаването на "Телкиев Агро'ООД. За опита от работата си с АГРИЯ мога да споделя, че фирмата разполага с много добре подготвен екип от специалисти, с които се комуникира изключително леко и които винаги намират решение за една или друга създала се ситуация в стопанството.

- Доколко е важно според вас да има комуникация и изградени  взаимоотношения между земеделския производител и екипа от специалисти, който предлага решения в сферата на растителната защита в стопанството?

- Разбира се, че е от съществено значение. Без комуникация няма как да се запознаем с новостите в земеделието и по-специално в растителната защита. Специалистите във фирмите общуват с много земеделски производители, сблъскват се с техните проблеми, като така натрупват опит, представят ни нови продукти, дават ни насоки и като цяло ние се учим от тях.

- Може ли да се каже от опита, който имате, че екипът на АГРИЯ е в състояние да предостави всичко необходимо за опазването на отглежданите култури във вашето стопанство - от идентифициране на проблемите до тяхното успешно решаване? 

- Аз лично мога да кажа, че ДА, екипът на АГРИЯ е на много високо професионално ниво. Винаги са насреща, когато трябва да се идентифицира даден проблем, и имат цялостни решения. Затова им се доверявам напълно и продължаваме да си партнираме през всичките тези години.

 - Кои са продуктите на АГРИЯ, на които се доверявате, когато се заемете с растителната защита във вашето стопанство?

- Работим с почти всички продукти на АГРИЯ. При пшеницата залагаме на СИВАР от фунгицидите и ШЕРПА от инсектицидите. От хербицидите при царевицата ЛОГОС ни е основен инструмент в борбата с плевелите, а при рапицата от години ползваме ТОРНАДО. Тази година и новата инсектицидна смес МАСАН свърши прекрасна работа в рапицата. В зеленчукопроизводството също се доверяваме на АГРИЯ. Много от използваните досега фунгициди, предимно тези на база манкозеб, отпаднаха, но фирмата успя бързо да реагира и да ни предостави алтернатива като продуктите КОПФОРС ЕКСТРА и РИВАЛ. Освен на продуктите за растителна защита от няколко години залагаме и на биостимулантите, които АГРИЯ ни предлага. Това също е много важен сегмент от цялостната картина в земеделието, особено в днешно време, когато биостимулантите са основно средство за подпомагане на растенията да засилят своя имунитет, да преминат през стресови ситуации, породени от аномалиите в климатичните условия, и така да достигнат максимално своя потенциал. Основно в нашето стопанство използваме Текнофит Фолиар,Текамин макс и Технофит рH.

- Лесно ли се доверявате на специалистите от екипа на АГРИЯ, когато  трябва да приложите нещо иновативно и различно във вашето стопанство? Какво получавате в резултат на работата си с тях, когато ползвате продукти с марка АГРИЯ? 

- Да, доверявам им се, защото имат дългогодишен опит в сферата на растителната защита. Работата с АГРИЯ ни дава сигурност - за нас и за нашите насаждения. Винаги е хубаво, когато можеш да разчиташ на партньор като АГРИЯ. Работим с тях от нашето създаване и ще продължим да им се доверяваме и занапред. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?