Следвайте ни

Фермерка на 72 г. гледа три овощни градини в Брезово

Бившата учителка Мария Костанева поддържа 30 дка с ябълки и сливи, прави планове да увеличава площите

viber icon

Мария Костанева е на 72 г., но развива агробизнес с ентусиазъм и хъс, все едно е на 27 . По професия дамата е детска учителка и бивш директор на Дома за деца, лишени от родителски грижи, в с. Зелениково, който създава. Носител е на орден"Св. св. Кирил и Методий". След като се пенсионира, се отдава на земеделие. Дейността си стартира благодарение на подпомагане от Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на алтернативно земеделие в Родопите, която действаше преди България да стане член на Европейския съюз. Тогава Мария Костанева създава първите 15 дка с овощни насаждения.

По земеделие се увлича покрай съпруга си Стоян Костанев, който навремето бил агроном в бившето АПК - Брезово. Преди промените там гледали много ябълкови градини, които по-късно с възстановяването на земеделските земи или били изкоренени, или изоставени. Мария Костанева се гордее с тогавашните постижения на мъжа си, който през 70-те години на миналия век станал национален първенец по производство на ябълки, а за награда го изпратили на екскурзия в бившия СССР. Човекът, който сега е на 84, продължава активно да работи в семейното стопанство. Синът и снахата също се включват, както и двете внучки.

Днес заедно със семейството си Костанева поддържа градини с ябълки и сливи в землището на Брезово, а в района са единствените овощари. Въпреки тежката работа

тя има желание да увеличава декарите, които сега са общо 30,

да изгради плодохранилище, ​мечтае да създаде и лозов масив. Превозното ​й средство е велосипед, а педалите върти и до магазина, и до градините. А те са на три места -  по поречието на Брезовска река, до един от 56-те язовира на територията на общината и на главен път до индустриалната зона на Брезово. Част от земите, върху  които са създадени овощните насаждения, са собствени, а други Костанева е наела от общинския поземлен фонд. Надява се скоро да закупи общинския терен от 6 декара, където е най-младата ​й градина, създадена по Мярка 6,3 за подпомагане на малките стопанства. Мястото ползва с договор за 15-годишна аренда, но законът й позволява да го купи след 5-годишно стопанисване. За целта се надява да получи разрешение от Общинския съвет в Брезово.

Преди 2 години фермерката печели проект и по Мярка 4,2 - „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти“, но е принудена да се откаже.

Искала със субсидията да направи складова база за плодове в Родопската яка,

даже уредила част от оборудването, но не успяла да се пребори на търговете за покупка на земя от бившите стопански дворове. „Имах голямо желание за плодохранилище. Трябваше ми само 1 декар и играх на търговете за земя и в Браниполе, и в Белащица. За съжаление, при наддаването не успях да се класирам и сама се отказах от субсидията по мярката, защото без земя бях с вързани ръце“, казва Мария Костанева.

Иначе е доволна, че проблем с реализацията на продукцията нямат, а търговци на място изкупували плодовете.

„Цените не са задоволителни, но ние сами ги занижаваме,

за да сме сигурни, че ще реализираме стоката си“, казва Мария Костанева и уточнява, че най-големият й проблем е да нам​ер​и хора за резитбата на дърветата. Тя е благодарна на големите фермери от фамилиите Делгянски и Кумчеви, които й оказват помощ при необходимост, както и на полицаите от Брезово. Въпреки че градините били оградени, по време на беритбените кампании униформените не допускали кражби. А и местните роми не били крадливи и често ходели да си купуват ябълки и сливи. Фермерката хвали хората от малцинствата в Брезово, че са работни и вадят хляба си в предприятията в региона. Там има кланица за патици, цех за обработка на перушина и фабрика за преработка на слънчогледови семки, където са разкрити доста работни места.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?