Следвайте ни

Фермерите в ЕС: Подкрепете ни, за да има храна

viber icon

Фермерската организация на Европейския съюз COPA-COGECA призова Европейската комисия да гарантира нормално функциониране на селскостопанското производство, включително и паричния поток, на фона на допълнителните ограничения, които се очаква да бъдат приети в следващите седмици, за да се спре разпространението на коронавируса, предаде Euractiv. Въпреки трудните условия, произтичащи от разпространението на COVID-19, фермерите досега успяваха да поддържат доставките на храна за граждани в ЕС, се посочва в писмо на COPA-COGECA до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Извънредната ситуация, произтичаща от разпространението на вируса обаче, има бърз и отрицателен верижен ефект върху фермерския сектор и сектора на горското стопанство в краткосрочен и дългосрочен план, се предупреждава в писмото. 

Според него коронаврусът има драматични последици за най-засегнатите, които са  селските райони на ЕС. В писмото се предупреждава за задаващи се рискове за ежедневната доставка на храна, тъй като и европейският, и международният пазар са застрашени заради ограниченията на пътуванията. Фермерите призовават Еврокомисията да гарантира, че селскостопанските и хранителните пазари на ЕС ще продължат да работят гладко на фона на допълнителните ограничения, които се очаква да бъдат приети в следващите седмици от националните правителства. Всички мерки, които могат да съхранят и гарантират осъществяването на селскостопанската дейност и паричния поток, трябва да бъдат въведени, се настоява още в писмото. Предвид извънредните обстоятелства, фермерската организация предлага ЕК да подкрепи селскостопанския и агротуристическия сектор, използвайки средства извън селскостопанския бюджет. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Някои наистина се занимават

08.04.2020 | 01:37

Със земеделие, друг кашля при,, дърта свиня,, - такъв е живота, кой както я нареди...! (Как Сийка - комбайнерката е трудолюбива, заедно с колежките си и Митку звеновода...!)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?