Следвайте ни

Фермери: Гледаме Вакли маришки овце заради тръпката

viber icon

Ентусиастите, които са се наели да отглеждат и съхраняват българската порода Вакла ​маришка овца, се увеличават. Сред тях са семейство Бекирови от Калояново.

Отскоро стопанството им се е разширило със стадо с близо 100 животни от застрашената от изчезване порода. Поддържат и 80 декара с пасища и зърнено-житни култури. Тази година фамилията участва за първи път на изложбата за Бели и Вакли маришки овце, която се проведе в Аграрния университет.

Друго интересно при Бекирови е, че за разлика от мнозина техни колеги, които обикновено са второ или трето поколение фермери, двамата братя първи се захващат с животновъдство, а после баща им се включва в бизнеса. Ето какво разказа по-големият брат Кирил Бекиров, който, преди да стане животновъд, е бил военен. С брат ми започнахме да гледаме овце от 1992 г.

Сменихме всякакви породи, но през последните 8 години работим само с Вакли маришки овце. Породата е за и месо, и за мляко. Млякото предаваме на мандра. Не мислим да затваряме цикъла на производство, тъй като, от една страна, количеството е малко, а от друга - инвестициите са големи. Изкупната цена на млякото традиционно е ниска.

В момента е лев до 1,10 лв. максимум за литър, а трябва да е над 2 лв. за литър, но дори и тази цена не може да покрие разходите. А агнешкото месо се търси само по празниците Великден и Гергьовден. Да, трудностите в животновъдството са много, но при нас надделява тръпката, затова вървим напред. Разширихме стопанството и с крави, от породата Черно-шарено говедо и Червен Холщайн, които са млечно направление.

Изкупната цена на кравето мляко също не е задоволителна като при овчето. Предимството е, че кравите по-лесно се доят, отколкото овцете. И колкото и да е чудно, когато ги доим с агрегат, овцете не дават максималното мляко, затова е по-добре да се прави ръчно, макар, че е трудоемко. Според Кирил Бекиров, ако един фермер е малък, трудно би се издържал само с животновъдство.

По-малкият му брат Енчо коментира, че преди години имало повече смисъл човек да влага сили и средства в този бранш. Фуражът бил по-евтин, а изкупните цени на млякото - по-високи. Сега фуражът е скъп, а млякото изкупуват почти без пари. За вълната да не говорим - никой не иска да я купува или за нея се плаща по 10-20 стотинки за кг.

Помня, че по времето на Тодор Живков кило вълна струваше 12-15 лв. А днес един стригач взима по 3-4 лв. за една овца. Затова миналата година запалих вълната на сметището, а тази година със сигурност ще я изхвърля. Заради всички проблеми в сектора сме принудени да намаляваме броя на животните. Може би ще дойде ден, в който ще оставим няколко хайвана само заради тръпката, споделя Енчо мнението на брат си.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?