Следвайте ни

Фермери връщат славата на садовския фъстък със защитена марка

Производството на ценната култура от години е в криза заради нерегламентиран внос от Африка

viber icon

Производители от Садово са амбицирани да върнат славата на прочутия садовски фъстък. Крачка към това е да получат от Европейската комисия регистрация за защитено географско указание "Садовски фъстъци" за ценната маслодайна култура. Това съобщи за „Марица“ Дарина Терзиева - потомствен земеделски производител от гр. Садово, който се слави като столицата на фъстъка в България. Дамата е убедена, че сертификатът ще помогне не само да се раздвижат пазарите, но и да се защити по-висока цена на местните фъстъци, които по вкус и качество нямат аналог по света. 

Идеята е на собствениците на първата частна семенарска къща в България ​-„Садово“, която се занимава със селекция, производство и семепроизводство на различни култури, между които и фъстъци.

Преди да кандидатстваме за защитено географско указание на садовския фъстък, трябва да сформираме ново сдружение на фъстъкопроизводителите. Нещата около неговата регистрация се стопираха заради пандемията с коронавируса, но се надяваме скоро да се възобновят, казва г-жа Терзиева. Тя уточни, че междувременно се издирват и други хора от страната, които произвеждат фъстъци и биха се включили в каузата.  

През последните години в района на Садово производителите на вкусната ядка доста са намалели, малко са и крупните фермери с над 100 декара фъстъци. Освен на семенарската къща, местните разчитат и на съдействие от страна на кмета Димитър Здравков и го хвалят, че посреща всички иновативни идеи и винаги е готов да окаже подкрепа.  

През 90-те години на миналия век заетите площи с фъстъци в страната са достигали до 200 хил. декара, а днес са свити повече от половина. Нерегламентираният внос от Африка намали много изкупната цена, която се срина до 3,50 лв./кг и хората започнаха да се отказват от отглеждането на тази култура. В момента борсовата <210> цена е между 5 и 7,50 лв./кг.

Преди седем години учените от  Института по растителни и генетични ресурси "К. Малков" в Садово създадоха фъстък-афродизиак с дъх на печен бадем. Сортът се казва "Орфей" и е включен  в сортовата листа на България. Това е  единственият фъстък с бели люспи, селектиран у нас. Славата на афродизиак получи заради ценните си качества  и висока добивност. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?