Следвайте ни

Фермери търсят изгодни парцели, за да окрупнят земите си

Агрион пуска на пазара земя с потенциал в цялата страна, цените тръгват от 300 лв. за дка

Ниските изкупни цени на и земеделската продукция и повишаващите се производствени разходи принуждават все повече земеделци и търсят по-гъвкави схеми за плащане на желаната земя. Част от фермерите се ориентират към земеделските кредити, други търсят да купят земя на разсрочено плащане, твърдят наблюдатели на пазара.

Подобна възможност предлага компанията за професионално управление на земеделски активи Агрион. Дружеството предлага опция земята да се купи на вноски за период от три години без първоначално самоучастие. Цените започват от 300 лв. на дка, а парцели се предлагат в цялата страна. Това е сериозно облекчение за по-малките производители, които ще имат възможност да разширят бизнеса си, като купят нови или съседни парцели и да уедрят земята си, без това да наруши финансовото им състояние. Големината на парцелите, местоположението и цената им са обявени на сайта на компанията  http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform. Агрион е предвидил и опция за онлайн заявка за купуване на имот. За купувачите над 50 дка ще има отстъпка от продажната цена, казаха от компанията.

Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си, казаха от Агрион. Това е начин да се постигне по-ефективно и модерно земеделие, което ще позволи на земеделските стопани да кандидатстват за субсидия по различни европрограми. Предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми през тази година са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г.

От друга страна комасацията на земеделската земя покачва значително нейната крайна цена и собствениците й могат направят сериозна печалба, , ако в последствие решат да я продават. С размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка. За 2016 г. осреднената цена на декар в България е около 761 лв., а за района на Пазарджик сделки са се сключвали на нива около 530 лв., сочат данните на Националния статистически институт.

Земеделските земи привличат и все повече инвеститори, които търсят подходящи терени, за да вложат свободните си средства, твърдят експерти в недвижимите имоти. Сметките показват, че това е много добра дългосрочна инвестиция със сигурна доходност. При средно покачване на цената с приблизително 4% на година и рента от 50 лв., покупката на поземлен имот би могла да донесе доходност от близо 10%, дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на парцела. Това значително надскача рентабилността на инвестиционни фондове, като се избягва тяхната волатилност и несигурност. За сравнение лихвите банковите депозити в момента не надхвърлят 0,05%.  

 „С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя“, казаха от Агрион. Във всеки от регионалните офиси на компанията купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?