Следвайте ни

Фермери срещу табуто за продажби на свинско

Браншът настоява пред БАБХ да се разграничат легалните от нелегалните стопани

viber icon

Да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси на фермерските пазари в страната, поискаха в писмо до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) техните организатори. Рестрикциите бяха наложени през лятото, за да се ограничи разпространението на болестта африканска чума по свинете. Със заповед № РД 11-1419/19.07.2019 изпълнителният директор на БАБХ забрани предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна.

Не сме съгласни с продължаващите до момента ограничения и настояваме заповедта да бъде отменена по отношение на организираните и контролираните от наша страна фермерски пазари, казват от фондация „Локалфууд.БГ“, организатор на Фермерски пазари „Пендара“ в Пловдив и София, ДЗЗД „Фермерски пазар Варна“, Фондация за биологично разнообразие „Биоселена“, организатор на Фермерски пазар "Произведено във фермата" пред МЗХГ, както и Обединение за местен пазар и занаятчии ДЗДД, което организира Фермерски пазар „Натурално“ в Пловдив.

Според фермерите предприемането на мерки за превенция от разпространение на болестта африканска чума по свинете е необходимо, за да се спре незаконната и неконтролирана продажба на свинско месо от нерегистрираните животински обекти. Те са категорични, че провежданите от техните организации фермерски пазари в цялата страна са надлежно регистрирани в областните дирекции на БАБХ. Провежда се непрекъснат контрол по отношение на подбора на производители и всеки един участник е регистриран оператор в системата на Агенцията по храните.

В писмото си  организаторите на фермерските пазари изтъкват, че всички производители и преработватели на свинско месо, членуващи в техните фермерски пазари, разполагат с пълната документация, системи и мерки за самоконтрол.  

От Фермерски пазар „Натурално“ настояват забраната за продажба на свинско месо и колбаси да се промени така, че да се разграничат легалните от нелегалните свиневъди, производители и разпространители на свинско месо. Целта е да се даде възможност на регистрираните фермери „да осъществяват своята основна дейност, която за семействата им осигурява поминък, а за българските граждани - достъп до чисто, екологично и нетретирано с химикали месо.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?