44

Фермери от цялата страна изляха рога на изобилието под тепетата СНИМКИ

Сушени на слънце сини сливи, козметика от сини сливи и маслодайна роза, мед, натурални сокове, вино, оцет, млечни продукти, подправки и др. Това е малка част от рога на изобилието, който земеделски производители от Северна и Централна България представиха в Пловдив. 

Двудневното им гостуване бе част от едномесечното „национално турне“ на представители от Българския фермерски съюз, на което последната спирка бе градът под тепетата. 

Проявата бе подкрепена от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“. 

"Целта е, от една страна, да популяризираме традиционно произведените млечни, месни и други продукти, повечето от които не могат да се купят в търговската мрежа, а само от фермерски пазари. От друга страна - да стимулираме производителите на тези храни, както и да създадем директни контакти между тях и потребителите“, коментира за „Марица“ Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз и организатор на пазара. Той също е земеделски производител. Има 100 дка овощна градина с лешници в района на Бургас.

Алеята до галерия „Ромфея“, където бяха разположени фермерските щандове, ухаеше приятно благодарение на продуктите на Петър Симеонов от Гурково. В семейното му стопанство 

се отглеждат маслодайна роза и лавандула повече от 20 години.

Той е затворил цикъла на производство с дестилерия, а от суровината - лавандулово и розово масло, произвежда богата гама козметични серии, част от които са биосертифицирани.  

Ростислав Димитров - съсобственик в биоградини Алваново, черпеше посетителите със сушени сливи и обясняваше технологията, при която плодовете, галени от слънцето 40 дни, запазват вкусовите и полезните си качества. Овощният масив от 70 дка е биологично сертифициран и се намира в района на Търговище. Освен сушени сини сливи той и съдружникът му Янко Георгиев произвеждат различни биопродукти от тях, включително и от костилките, така че нищо да не се губи. Сред тях са пестил и три вида сладка без грам добавена захар. От ядката на костилката пък правят студено пресовано масло, а от него серия натурална козметика с два вида крем, маска за лице, сапуни, шампоани, два вида серум, масло за устни и др.  

Председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов

Щанд със свои млечни продукти бе наредил Иван Ечев  от град Левски. Той бе един от финалистите в конкурса „Изборът на потребителите“, организиран от Международен панаир Пловдив в рамките на изложбата „Фудтех“, част от "Агра 2024". Тогава неговият кашкавал от биволско мляко с подправки бе сред най-високо оценените млечни продукти с традиционен вкус и заслужено получи грамота и плакет.

От мандра "Лесидрен" се стремят да превърнат марката млечни продукти в национална

Колегите му от мандра „Лесидрен“, в едноименното село в община Угърчин, се представиха с разнообразие от млечни продукти, като сирене, кашкавал, извара, топени сирена, кисело мляко и други. В мандрата се преработват между 10 и 15 тона мляко, като по-голямата част е краве, а останалото - овче, козе и биволско мляко, а цялата суровина е от български производители.

Закваските са собствено производство, а рецептите - традиционни 

Сиренето зрее 45 дни, в него няма добавено сухо мляко, нито консерванти и подобрители. Модернизация и разширяване на производството е сред бъдещите планове са собствениците на мандрата, както и да превърнат марката млечни продукти в национална. Имат и дейност в сферата на туризма, като наскоро са открили хотел в Хисаря.

Ростислав Димитров със семейството си на фермерския пазар в Пловдив

Една внушителна по мащаби земеделска компания бе изложила малка част от своята продукция в Пловдив. Тя е под шапката на най-големия български хотелиерски холдинг по родното Черноморие - „Албена“ АД. В стопанството, разположено основно в землището на Балчик, се отглеждат зеленчуци, овошки, лозя, подправки, зърнено-житни култури и др. Част от суровината се превръща в сокове, вино, оцет, добива се и мед от собствен пчелин. Имат и ферма с месодайната порода говеда "Абърдийн Ангъс". Голяма част от всички свежи и преработени продукти от компанията се насочват към хотелския комплекс, а за останалите се търси реализация на пазара.

Двете дами са маркетинговата сила на "Албена" АД

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Боко тиквата

Боко тиквата

03.06.2024 | 11:25

Скоро ще трябва да ми пълните чекмеджето, а не да обикаляте по пазарите.

Отговори
1 0
Любенова

Любенова

31.05.2024 | 19:37

Аз съм тиха, скромна и работлива, на нестимир слива.

Отговори
1 0
Венци

Венци

31.05.2024 | 19:27

Това нещо с шлиферчето се мисли за модна икона

Отговори
2 0
Със зеления шлифер

Със зеления шлифер

31.05.2024 | 19:25

От кое село е? За нищо не става!

Отговори
1 0
Шлифера

Шлифера

31.05.2024 | 19:31

Таз Любенова как е стигнала до там без да се изгуби? Сигурно я возят със служебната кола.

Отговори
1 0
„халварин”, „маргарин”  - „вкусен и витаминозен”

„халварин”, „маргарин” - „вкусен и витаминозен”

28.05.2024 | 16:29

И кога беше това? Много късно ни информирате!

Отговори
1 0
Просто перфектно!

Просто перфектно!

28.05.2024 | 15:06

Чудесно събитие!Браво!

Отговори
3 1
Диана

Диана

31.05.2024 | 19:35

Просто перфектно бяха скрити под моста. Никой не ги видя! Любенова е много умна!

Отговори
1 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?