Следвайте ни

Фермери искат забрана за засаждане на нови масиви с рози

Преработвателите работят с 30 до 60% от капацитета си, някои изобщо няма да изкупуват цвят тази година

viber icon

Държавата спешно отпуска 3 млн. лв. за спасяване на розопроизводството. Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди средствата по схемата de minimis, за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г. 

Финансовата подкрепа има за цел да подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката с оглед настъпването на предстоящия период за бране на произведения цвят от маслодайна роза и неговото изкупуване.

В края на февруари розопроизводители от цялата страна се събраха на протест в Казанлък. Te предрекоха фалити и настояха за помощ от държавата преди старта на кампанията по бране на розов цвят.  

Апелираха и за

субсидия до 250 лева на декар за неизкупен розов цвят,

мораториум за засаждане на нови маслодайни насаждения и обезщетения за хора, които ще премахват розовите си храсти. Отделно настояваха и за финансова подкрепа при изкупуването на розовия цвят от работещите дестилерии. 

Дни преди протеста председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов алармира, че тази година може да е нулева за бранша. Голяма част от розоварните в страната не възнамеряват да правят изкупна кампания тази пролет. Причината е липса на финансов ресурс да закупят и преработят розов цвят. Отделно са залежалите количества от предходни кампании. Ковид пандемията допълнително се е отразила негативно на бизнеса с розово масло. 

ДФЗ поставя определени изисквания при разпредерляне на субсидията от 3 млн. лв. На подпомагане подлежат предприятия, преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза.  

Размерът на помощта е 0,30 лева на килограм 

преработен цвят от маслодайна роза. 

Преработвателите трябва да изкупуват маслодайна роза от стопаните на цена за 1 кг розов цвят, но не по-ниска от 2 лв./кг без ДДС, в обем не по-малко от 70% от обема през 2020 г. Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател е не повече от 150 000 лв.  

Изискването за изкупен обем от 70% обаче е огромен проблем. Към момента от 48 розопреработватели, 45 са заявили обеми между 30 и 60 на сто. Някои дори са категорични, че няма да работят тази година, заяви розопреработвателят Филип Лисичаров. Според него въпросният критерий е в несъответствие с друг - лимитът за помощ  на преработвател - не повече от 150 хиляди лева. Той се надява с изработването на указанията за получаване на помощта да бъдат коригирани тези две несправедливости, тъй като заради тях по мярката ще могат да бъдат усвоени едва 200 000 - 500 000 лева вместо обявените 3 млн. лв. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?