Следвайте ни

Фермерът Красимир Кумчев след градушката: Годината свърши за нас

Ледени късове унищожиха ябълковия му масив в с. Гелеменово

viber icon

Падналата градушка миналата седмица попари надеждите за добра стопанска година на десетки земеделски производители, които имат завод на открито. Ледените късове унищожиха градини с рози, жита, зеленчуци и овошки в Подбалкана, като най-много пострада землището на село Певците. Силна буря с градушка се изви и над Пазарджишко. Най-апокалиптично е било положението в село Гелеменово. „Годината приключи“, това е написал във фейсбук профила си фермерът Красимир Кумчев и е приложил снимки от опустошителната градушка, унищожила масива с ябълки. В друг свой пост той се възмущава, че градината му в Гелеменово е на 10 метра от Пазарджишката областната дирекция на Агенцията за борба с градушките.

Следващите дни също се очертават дъждовни за Пловдив и областта. Слънчево ще е към края на седмицата и през уикенда, а от следващите понеделник и вторник валежите отново  ще преобладават. Метеоролозите прогнозират, че в случай на гръмотевична буря може да завали и градушка. През повечето дни от следващи​те седем дни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и средноденонощни температури под климатичните норми за края на май и началото на юни. През периода на много места в страната се прогнозират валежи със стопанско значение. Те ще са важни за зимните житни култури, при които ще протича наливане на зърното, а в южните райони - и фаза млечна зрелост.

Честите валежи ще възпрепятстват провеждането на растителнозащитните пръскания, ще бъдат предпоставка за развитие на редица гъбни болести: мани по зеленчуковите култури и лозата, кафяво гниене по плодовете на по-ранните сортове череши, сиво гниене по ягодите, струпясване по овошките и др.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?