71

Фермер от Строево провокира първото дело у нас на Кьовеши

 

Специализираният наказателен съд в София даде ход на първото дело на Европейската прокуратура в България. То е за подкуп на главен експерт от Централно управление на Държавен фонд „Земеделие“. В края на миналата седмица от администрацията на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши изпратиха подробности по случая, за който „Марица“ писа. В началото на септември 2021 г. при полицейска акция на бензиностанция край София бе задържан 36-годишният чиновник Траян Делиагов в момент на получаване на подкуп от 5 хил. лв. Акцията бе организирана, след като

фермерът Илия Г. от пловдивското село Строево се оплакал, че е рекетиран.

Чиновникът е в ареста оттогава и преди дни бе изправен пред съда за първото си изслушване по дело за подкуп. След задържането му миналата есен бяха извършени множество процесуално-следствени действия - личен обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети бяха преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани бяха свидетели. Траян Делиагов е служител на Държавен фонд „Земеделие“- София, от 12 г. Роден е в Крумовград, но живее в пловдивско село, откъдето е съпругата му.

Хронологията на събитията преди ареста, представени от Европейската прокуратура, са следните:  „Подсъдимият Т.Д., е получил подкуп от И.Г., земеделски производител и собственик на земеделска фирма. И.Г. е кандидатствал за финансиране по 9 схеми и мерки в рамките на Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014-2020 г., чийто управляващ орган в България е Български държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Съгласно процедурите на ДФЗ И.Г. е имал право както да кандидатства, така и да получава субсидии по гореспоменатата ​​програма. Той трябвало да ги получи през декември 2020 г., но сумите не били преведени.

През януари 2021 г. Илия решава да вземе нещата в свои ръце

и започва да търси някого, който да му помогне да получи субсидиите. Негов приятел му дал името и мобилния телефон на Траян Делиагов, главен експерт в ДФЗ. Двамата се срещнали и чиновникът обяснил, че знае защо някои плащания закъсняват и че може да помогне на Илия да получи субсидиите по-бързо, но ако му плати 5000 лв. (2558 евро). С помощта на парите Делиагов можел да уреди нещата сред колегите си и да им повлияе да разрешат плащанията на субсидиите. Още преди даването на подкупа, но след първите срещи между подсъдимия и Илия Г., фермерът е получил част от субсидиите. Въпреки това той е платил подкупа (и през инкриминирания период) и е получил почти 600 000 лв. (306 790 евро) по няколко схеми и мерки от Програмата за развитие на селските райони на ЕС 2014-2022 г. чрез ДФЗ. Това обаче не е краят на „бизнес отношенията“ между двамата. Илия Г. платил друг подкуп от 5000 лв. (€2558) няколко месеца след като дал първата сума. Целта била да не се извършват по-нататъшни проверки относно неговите субсидии и кандидатстване или ако бъдат извършени, те да завършат положително за него“, уточняват от Европейската прокуратура. Оттам цитират, че подкупът по силата на чл. 304 б, ал.1 от Наказателния кодекс е криминално престъпление в България и се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до 5000 лв. (2558 евро). Присъдата по това дело се очаква през следващите месеци.

Засега не е ясно дали ще бъде повдигнато обвинение и на фермера, дал подкупа. Според същия член 204 б, ал. 2 -  „Който предложи, обещае или даде дар, или каквато и да е неследваща се облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до три хиляди лева".

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Прах в очите

Прах в очите

25.01.2022 | 18:53

Фермерът не е виновен! "Факторът" - инициатор на рекета си е за наказание според закона. Но на фона на чекмедже с пачки, кюлчета и пищов, на фона на ежедневните бомби за строителство без проекти, за договор за милиони за цветенца около непостроена магистрала..... това звучи много фалшиво. А рибата се вмерисва откъм главата. Да се проследят тези пари. Сигурно част от тях са отпрашили към "столицата" /нарекета/.

Отговори
1 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?