Следвайте ни

Фермер на "Марица" ще прави сирене екстра

Ненко Трифонов ще преработва до 30 тона краве мляко на ден във Ведраре

viber icon

Фермерът Ненко Трифонов е един от успешните земеделски производители в Пловдивска област. През 2018 г. той спечели големия приз в 15-ия конкурс на вестник „Марица“ „Фермер на Тракия“ в раздел „Животновъдство“.  На следващата година стана и носител на отличието "Млад фермер на 2018" на фондация "Еврика". 

Ненко Трифонов притежава модерна ферма с над 1000 крави и 300 бивола в село Баня. Затворил е цикъла на производство с мандра в близкото с. Ведраре, в която произвежда мляко и млечни продукти, също и месни деликатеси, които се предлагат в големи търговски вериги. Отделно обработва хиляди декари земеделска земя, на която отглежда фураж за животните. 

Независимо от ковид пандемията, той не спира да се развива. Най-новият му проект е изграждане на млекопреработвателно предприятие за сирене „Дунавия“ в карловското сeло Ведраре. То ще се разположи върху 920 кв.м, а общата площ на имота е над 10 декара, е посочено инвестиционното му предложение до РИОСВ-Пловдив. Там ще се преработва краве мляко до 30 тона на ден, а годишният капацитет е 7560 тона.

Според технологията за производството на сиренето млякото ще се загрява за пастьоризация в топлообменници с пара от съществуващия котел с метан. Ще се използва инсталация за ултрафилтрация, с която млякото ще се концентрира до достигане на концентрат със сухо вещество 34-36%, от който ще се произвежда сиренето, а остатъчният продукт ще се използва за преработка в други предприятия.  

Фермерът уверява, че в сиренето няма да се влага вода - недостатък на много други марки сирене, за които „Марица“ писа. Готовата продукция ще се опакова в пластмасови кутии за еднократна употреба и ще се съхранява в хладилни камери. По проект новото млекопреработвателно предприятие ще е в имота, където са разположени мандрата, месопреработвателният цех, складовете и административната сграда на фермера.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?