Следвайте ни

Евтин домашен разтвор прави чудеса с доматите в градината

viber icon

За да отглеждат добра реколта от домати, много градинари прибягват до тор. Използването на обикновена сода за хляб ще бъде ефективно средство за обработка на домати. Той е удобен и лесен за размножаване, а самият прах има в почти всеки дом.

Освен че се използва широко в ежедневието, натриевият бикарбонат се използва в градината от десетилетия. Основното свойство на содата е дезинфекцията. Попадайки на домати листа и стрък, прахът води до смъртта на патогенни микроорганизми, отблъсква вредителите. За разлика от противогъбичните фунгициди, содата изобщо не е опасна както за хората, така и за доматите. Можете да приготвите разтвора му без очила и ръкавици, в резултат на смесването му с вода не се образуват токсини и неприятни миризми, пишат от tomathouse.com.

Содата има следните предимства:

Предотвратява образуването на брашнеста мана, късната болест и други заболявания по храстите и в земята.

Подобрява имунните качества на доматите, предотвратява преждевременното увяхване на храстите.

Подобрява вкуса на плодовете.

Увеличава растежа на разсад.

Намалява киселинността на почвата.

Използването на сода обаче не винаги е препоръчително. Добър резултат с кореновата обработка е особено забележим на кисела почва. Не е позволено да се използва бикарбонат за алкализирана почва, тъй като той повишава pH, в резултат на което доматите могат да умрат.

 Содата за хляб може да се използва за корен, но по-често за листна превръзка. Първото третиране се извършва в края на пролетта, 2-3 седмици след трансплантацията на домати в оранжерия или открита земя. Второто и третото лечение се извършват на стъпки от 2 седмици.

Важно! 

Броят на използваните горни превръзки не трябва да надвишава 3 за цялото време на отглеждане.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?