49

Европа ще спира превоза на живи животни

Правилата на Европейския съюз за транспортиране на животни са остарели, подвеждащи и не се прилагат добре. Необходимо е ограничаване на времето за транспортиране, повишаване на комфорта и по-строг контрол на износа. Това е становището на анкетна комисия към Европейския парламент, създадена през юни 2020 г. Целта бе да се проучат предполагаемите нарушения на правилата на ЕС за превоз на животни и да се вземат адекватни мерки, за да се подобри хуманното отношение към животните.  

Първата мисия на Анкетната комисия на ЕП за защита на животните по време на транспортиране (ANIT) се проведе в България от 20 до 22 септември 2021 г. Целта на посещението бе да се направят констатации относно условията за износ на животните. В тази връзка 9-членна делегация посети българо-турския граничен контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево.

След визитата стана ясно, че границата между България и Турция е една от критичните точки, при които спазването на регламента относно защитата на животните по време на транспортиране е слабо, като това оказва сериозно въздействие върху хуманното отношение към животните. "Времето за транспортиране често е твърде дълго, животните са много млади, за да пътуват безопасно, и са подложени на топлинен стрес поради високите температури в региона през летните месеци. Отделно липсва достатъчно вода или храна, а наличните съоръжения за почивка на животните не се използват. Големият поток на живи животни през българо-турската граница е проблем, с който българските органи не могат да се справят сами, особено като се има предвид фактът, че много малко от изнасяните животни всъщност са от български стопанства. Контролно-пропускателният пункт Капитан Андреево, който посетихме, е един от основните портали за автомобилен износ на живи животни за трети държави. Всяка година между 150 000 и 250 000 животни напускат Европейския съюз през българската граница с Турция и пътуват на изток", се казва в заключението на анкетната комисия на ЕС.

След цялостната проверка на ниво ЕС бе установено, че разпоредбите в тази област невинаги се спазват в държавите членки и не отчитат напълно различните потребности на животните. Най-очевидните нарушения включват липса на достатъчно пространство над животните, вода или храна за транспортираните животни, негодността на животните за транспортиране и пренаселеност. Използват се неподходящи превозни средства, а транспортът понякога се извършва при екстремни температури и продължително време за пътуване.

За да се подобрят условията на транспортиране на животните, миналия четвъртък членовете на ЕП приеха препоръки с 557 гласа "за", 55 гласа "против" и 78 гласа "въздържал се". Те призовават комисията и страните от ЕС да увеличат усилията си за спазване на хуманното отношение към животните по време на транспортиране, да актуализират правилата на ЕС и да назначат комисар на ЕС, отговарящ за хуманното отношение към животните.

НОВИТЕ ПРАВИЛА

Ограничаване на времето за пътуване и осигуряване на достатъчен комфорт

Времето за транспортиране на домашните животни, които отиват за клане, не трябва да надвишава осем часа, изискват членовете на ЕП, а бременните животни в последната третина на бременността не трябва да се транспортират повече от четири часа. Неотбити от кърмене телета на възраст под четири седмици не трябва да се транспортират, освен ако не се извозват от земеделски стопани и на разстояние, по-кратко от 50 км.

Членовете на ЕП искат камери за видеонаблюдение в транспортните средства, особено при товарене и разтоварване. Националните органи трябва да одобряват плановете за пътуване на животните само ако се прогнозира температурата да бъде между 5ºC и 30ºC. Членовете на ЕП допълват, че температурата, влажността и нивата на амоняк в превозните средства трябва да се записват.

Прекратяване на износа на живи животни

Членовете на ЕП критикуват липсата на система за контрол на транспортирането на животни за страни извън ЕС. Те изискват от държавите членки да инспектират всички пратки за страни извън ЕС, за да се уверят, че животните са хранени и хидратирани, че устройствата за поене функционират правилно и че разполагат с достатъчно пространство. Износът на живи животни трябва да бъде одобряван само ако е в съответствие с европейските стандарти за хуманно отношение към животните.

Транспортиране на месо вместо на живи животни

Евродепутатите призовават да се премине към по-ефективна и етична система, която да дава предимство на транспортирането на сперма или ембриони пред разплодните животни, както и на трупове и месо пред живи животни, които се превозват за клане. Те призовават комисията спешно да представи, не по-късно от 2023 г., план за действие в подкрепа на този преход, включително предложение за специален фонд за свеждане до минимум на социално-икономическите последици от промените, които трябва да бъдат направени.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Гост

Гост

28.01.2022 | 07:45

Тия в ЕК съвсем превъртяха!

Отговори
1 0
Κравослав Χайвански

Κравослав Χайвански

26.01.2022 | 18:03

Изключително съм възмутен от нехуманното отношение към транспортираните животни. Предлагам ΕΒΡΟΠΕЕЙСКИЯ СЪЮЗ, татално да забрани консумацията на месо.

Отговори
1 7
Време

Време

26.01.2022 | 17:01

Време е Е с да почне да мисли за хората не само да измисля през ден небивалици изглежда там са събрани многомалоумни

Отговори
3 0
Рени

Рени

26.01.2022 | 02:48

Крайно време е да се подобрат условията както за превоз ,така и да проработат институцийте в закрила на животните . Ужасяваща е гледката на малтретирани животни у нас и да няма закон за защитата и ...

Отговори
3 6
Така е

Така е

27.01.2022 | 16:40

Идват постите и ти мила ,ще постиш. Няма да правиш свиркки . Защото си слагаш месо в устата

Отговори
3 0
Петрова ти май обичаш животните повече от хората

Петрова ти май обичаш животните повече от хората

25.01.2022 | 13:53

Напиши какво спряха на хората

Отговори
4 1
Първата категория животни вече ги спряха със зелен сертификат

Първата категория животни вече ги спряха със зелен сертификат

25.01.2022 | 13:49

Другите не ме интересуват Разбрахте ли калинки

Отговори
2 4
Едните животни Хората вече ги спряха

Едните животни Хората вече ги спряха

25.01.2022 | 13:46

Сега са наред другите различни от хората според Европейския парламент

Отговори
2 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?