Следвайте ни

Еврокомисията одобри 56.6 млн. лв. за агросектора

С други 40 млн. лв. ще се кредитират животни, трайни насаждения и техника

viber icon

Европейската комисия (ЕК) одобри българска схема в размер на 56.6 милиона лева (близо 29 милиона евро) за подпомагане на земеделските стопани, които отглеждат едри и дребни преживни животни, както и производители на картофи, засегнати от избухването на пандемията от коронавирус.

Целевата мярка е потвърдена съгласно Временната рамка за държавна помощ. Схемата отговаря на условията, по-специално -

помощта няма да надвишава 100 000 евро на бенефициер,

както е предвидено за предприятия с дейност в първичния селскостопански сектор. Схемата ще продължи до 31 декември 2020 г.

Публичната подкрепа ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на бенефициерите от Държавен фонд „Земеделие“. Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на бенефициерите и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус.

Фондът предоставя  възможност и за инвестиционно кредитиране на земеделските стопани със средства от националния бюджет в размер на 40 млн. лева. Кредитирането се извършва пряко от ДФЗ при годишен лихвен процент в размер на 3% или чрез рефинансиране на избрана от кандидата търговска банка, която има сключен договор с Фонда за рефинансиране по схемата, при годишен лихвен процент до 7%.

Заеми ще се отпускат за проекти в три основни направления,

свързани с инвестиции в сектор Земеделие - животновъдство, растениевъдство и техническо обезпечаване. В обхвата на схемата са включени дейности по създаване и оборудване на животновъдни ферми, закупуване на чистопородни, хибридни и стокови животни, създаване и възстановяване на трайни насаждения, закупуване на техника, оборудване и инвентар, използвани в селското стопанство, и др.

Сроковете за издължаване на кредита са съобразени с потребностите и възможностите на фермерите и са определени в зависимост от характера на инвестиционните разходи, като максималният срок за издължаване е до 114 месеца. Предоставянето на кредита може да се извършва еднократно или на траншове, в зависимост от нуждите на бенефициентите и инвестициите, включени в проекта. 

Сключването на договори за кредит се извършва след анализ на кредитоспособността на земеделския производител и неговата платежоготовност, оценка на риска и предлаганите обезпечения. По условията на сега действащата Кредитна схема за инвестиции в селското стопанство се предоставят само средства, които подлежат на пълно издължаване от страна на кредит получателите, като не са включени грантови инструменти.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?