1553

Ето кои са всички наградени в юбилейното 20-о издание на конкурса "Фермер на Тракия"

20-годишният юбилей на престижния конкурс на вестник „Марица“ и „Хермес медиа“ – „Фермер на Тракия“, се превърна в истински триумф. На тържествената церемония в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“, на която наградихме 10 успешни земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, не само събрахме за пореден път десетки представители на агробизнеса, аграрната наука и образованието, както и на местната власт. Нещо повече - продължаваме да градим мостове между тях.

Отваряме и нова страница в историята на съвременното земеделие в Тракийската низина. Нея отново ще пишем заедно с нашия неизменен партньор през годините - Областна дирекция „Земеделие“ Пловдив. Героите ще са нови хора, отдадени на земеделие и животновъдство, които въпреки трудностите и предизвикателствата в секторите продължават напред. Ние отново ще разказваме техните истории, ще ги подкрепяме и ще се радваме на успехите им.

Сред официалните гости на церемонията бяха: зам.-министърът на земеделието доц. Крум Неделков, зам.- областният управител на Област Пловдив Даниела Николова, председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, ректорът на Аграрен университет Пловдив проф. Христина Янчева, почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо, директорът на Областна дирекция земеделие „Пловдив“ Ангел Личев, председателят на Търговско-​промишлена камара-Пловдив Ангел Хронев, директорът на Институт по зеленчукови култури „Марица“ Пловдив - проф. Даниела Ганева, директорът на Държавен фонд „Земеделие“ – Пловдив Гергана Ичева, директорът на Агенцията по храните в Пловдив – д-р Дияна Спасова, директорът на Панаира д-р Иван Соколов и др. За доброто настроение на гостите се погрижиха артистите от танцов клуб "Мила" с ръководител Мила Донева. 

Церемонията уважиха също и земеделски производители, печелили призове през годините в конкурса „Фермер на Тракия“. Между тях бяха Благовеста Василева – Бети от Маджарово, която бе и наставник в три сезона на ТВ реалити шоуто „Фермата“, Иван Кабуров от с. Мало Конаре, Денка Георгиева от с. Исперихово, Мария Костанева от Брезово, Димитър Семерджиев от Хасково, Агора и Таня Кулови от с. Васил Левски и др. 

Финалистите в 20-тото юбилейно издание на конкурса „Фермер на Тракия“, всички достойни за големия приз, са пример за това не само как се оцелява в условия на криза, но и пример за приемственост, благодарение на която се е съхранил поминъкът на няколко поколения. Както писахме, трето поколение фермери са асовете, които станаха носители на приза „Фермер на Тракия 2022“ в категориите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“. Това са Анастас Биков от Карлово и италианецът Микеле Санторелли.

Анастас Биков е собственик на кравеферма и мандра в подбалканските села Столетово и Кърнаре.

Микеле Санторелли живее над 20 години в Пловдив и управлява семейно стопанство с огромни овощни масиви и три "умни" фабрики за преработка на плодове в селата Катуница, Кочево и Караджово.

И както призна Микеле по време на награждаването – всички конкуренти имат ярки постижения и са достойни за голямата награда. Негови подгласници в категория „Растениевъдство“ станаха: инж. агроном Николай Самаров от Асеновград с разнородна земеделска дейност – отглежда 230 дка лозя в селата Новаково, Искра и Нови извор, 3 хил. дка зърнено-житни култури, собственик на градини с лешници и шипки.

След него се нареждат зеленчукопроизводителят Георги Тошев от с. Стряма,

Алексей Бонев – оризар и зърнопроизводител от с. Крали Марко

и единствената дама в тазгодишния конкурс Елена Георгиева – производител на дини, пъпеши и зеленчуци от Любимец. 

В раздел „Животновъдство“ награди получиха също: хасковлията Здравко Узунов – собственик на овцеферма и мандра в с. Езерово,

пловдивчанинът Немир Моллов – собственик на козеферма в с. Руен,

Сунай Караасан от Пещера – притежател на три кравеферми в областите Пазарджик и Пловдив и ветеринарният лекар – пчелар Станислав Латев от Димитровград – със 700 кошера в селата Злато поле и Голяма долина. 

Всички участници в 20-я юбилеен конкурс „Фермер на Тракия“ си тръгнаха с грамоти и с по няколко награди, осигурени както от медията, така и от спонсори. Освен оригинални плакети, носителите на агро Оскари получиха подарък по един хладилник, осигурен от Либхер. Анастас Биков спечели и ваучер за две нощувки за двама в Тракийска резиденция Старосел.

На Микеле Санторелли се падна дизайнерска 3D карта на света изработена от висококачествени еко материали и дърво от Gravirano Explore. Йордан Самаров допълнително бе награден от „Евро Ферт“ с ваучер от 500 лв. за торове. За Георги Тошев имаше ваучер за покупки на стойност 500 лв. от Метро.

Вино от Агрион имаше за Сунай Караасан и Станислав Латев, а Немир Моллов получи кошница с продукти от Кауфланд. За десетимата имаше препарати от Агрия. Комплиментът от в. „Марица“ и „Хермес медиа“ към всички наградени земеделски производители е оригинална дъска за готвене от орех и дъб с лазерно гравиране, дървена подложка за чаша, както и вино. 

Заместник министърът на земеделието доц. Крум Неделков, който връчи голямата награда в раздел „Животновъдство“, адмирира инициативата на вестник „Марица“ и подчерта, че благодарение на нея се издига авторитетът на българските фермери, които с достойния си труд заслужават уважение от всички. Той изрази задоволство от символиката, че като преподавател в Тракийския университет връчва приз именно в конкурса „Фермер на Тракия“.

В началото на церемонията доц. Неделков поднесе поздравителен адрес до медията, гостите и участниците в конкурса от името на министъра на земеделието Явор Гечев.  Поздравителен адрес получихме и от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов. 

След като връчи голямата награда в раздел „Растениевъдство“, ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева, сподели, че „с моите приятели от в. „Марица“ имаме дългогодишно партньорство при провеждането на конкурса. Тази проява промотира българското земеделие и българските производители и показва специално отношение и уважение към хората, които денонощно се трудят, за да произвеждат качествена храна“.

Изпълнителният директор на „Неохим“ АД Стефан Димитров също поздрави медията ни за подкрепата на българското земеделие и животновъдство, благодари и на преподавателите от Аграрния университет, които се грижат студентите да получават качествено образование. Висока оценка ни даде и областният управител на област Пловдив д-р Ангел Стоев.

От него получихме почетна грамота. Тя е за изключителен принос в популяризирането на модерното земеделие и неговите постижения, както и по случай 20-годишнината от основаването на конкурса „Фермер на Тракия“. От името на д-р Стоев грамотата връчи на главния редактор Руси Чернев зам.-областният управител Даниела Николова.

„Фермер на Тракия“ е кауза, която от малка доза ентусиазъм се превърна в голям успех, но и мотивация за всеки български фермер“, каза г-жа Николова. Главният редактор бе категоричен, че има надежда агросекторът да изведе България напред.

За доброто настроение на гостите се погрижиха артистите от Танцов клуб „Мила“ - с ръководител Мила Донева. 

За всички участници в конкурса разказваме и във фотоизложба, която сме експонирали на входа на Цар-Симеоновата градина до ДНА. Изложбата може да бъде разгледана до 30 април. Спонсори на юбилейното, 20-о издание на конкурса са: Аграрен университет - Пловдив, „Евро Ферт“ АД, „Филип Морис България“ ЕООД, „Форд“, „Мото Пфое“, „Агрия“ АД, МЕТРО, "Мегатрон" ЕАД, Община Пловдив, „Агрион“, "Либхер" и "Кауфланд".

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?