46

Ето къде ще предлагат череши на народни цени - между 4 и 6 лв.

Част от плодовете измръзнаха, очаква се ниска реколта

Тазгодишната реколта от череши няма да е задоволителна. Студената пролет и сланите се отразиха зле на цъфтежа на насажденията, като картината е различна в отделните райони на страната. Поради измръзвания повечето от ранните и средноранните сортове са разредени, т.е. при тях няма да има пълно плододаване. Така изглежда стартът на беритбената кампания на черешите от реколта 2022, коментира за „Марица“ доц. д-р Сава Табаков - декан на Лозаро-градинарския факултет в Аграрен университет - Пловдив. Той уточни, че подобна ситуация се наблюдава и при сините сливи, поради което и от тях не се очакват високи добиви.

Специално в Пловдивска област най-засегнати са черешовите градини в равнинната част. Малко по-добре са масивите в Родопската яка, но и там на места има поражения от сланите и късните пролетни студове. Основният сорт, който масово се отглежда в региона - "Ван", тази година няма да прояви пълния си капацитет. Очакванията са други сортове да компенсират по-слабата реколта от него. Въпреки това заради по-ниския добив цената до краен потребител може да остане висока. Както "Марица" писа, първите български череши се появиха на пазара на цени от 10 до 30 лв. за кг. Иначе собственици на градини усилено търсят работна ръка. От Първенец са готови да плащат дневна надница по 50 лв., видно от офертата във Фейсбук профила "Коматевци за Коматево".

Площите с череши нарастват 

По данни на отдел „Агростатистика“ към Министерство на земеделието общият брой на площите с череши в страната през 2021 г. е 126 490 декара, което е ръст с близо 2 хил. дка в сравнение с предходната година. От тях са реколтирани 107 540 декара, а 9140 декара са младите, които още не плододават. За област Пловдив данните сочат, че през 2021 г. общата площ на черешовите градини е 15 709 декара, от които 899,1 декара още не са встъпили в плододаване. За тази година данните ще се обобщят по-късно, тъй като все още върви процесът по очертаване на площите в ИСАК за Кампания 2022. На този етап в Пловдивско са очертани 15 907 декара, а крайният срок е 15 юни. 

Институтът по овощарство продава череши на народни цени

За разлика от пазарите и търговските обекти, където цените на черешите стигат до 30 лв. за килограм, Институтът по овощарство (ИО) в Пловдив и тази година ще предлага череши на народни цени ​- между 4 и 6 лв. Най-ранният сорт, селекция на ИО - "Косара", вече е узрял. След него зреят родителите му - "Бигаро Бюрла" и "Ранна черна", и поетапно до края на юли всички средноранни и късни сортове череши.  Плодовете са собствено производство, което се простира на 60 декара, а сортовете и хибридите, които се отглеждат, са 170. Институтът поддържа и 40 декара черешов генофонд. Директорът проф. д-р Стефан Гандев коментира, че ИО не търси печалба. Черешите ще се продават само на дребно, като целта е да се задоволи потребителското търсене на приемливи цени. Той предупреди, че няма да се обслужват търговци и прекупвачи.

Страх от градушки 

Освен сланите и студената пролет, които се отразиха неблагоприятно върху черешите, има опасност и градушки да засегнат не само тях, но и други плодове и зеленчуци, които се отглеждат на открито. Притесненията са на стопани, които миналата година бяха потърпевши от унищожителната градушка, която падна на 28 август в Пловдивска област. С изключение на черешите, които тогава вече бяха прибрани, ледените късове поразиха над 17 хил. декара със зеленчукови, овощни култури, ориз и лозя, на 100 % потрошиха стъклата и на оранжерията в Ръжево Конаре. По-късно се разбра, че срещу същите градобитни облаци в рамките на 36 минути не са стреляни ракети по нареждане на държавното предприятие „Ръководство въздушно движение“. Точно тогава пада градушката. Стрелбата по градоносните облаци била спряна заради планиран полет на военнотранспортен самолет от германското летище Рамщайн до Летище Пловдив. Фермери се опасяват, че и тази година може да се повтори подобна ситуация. Заради войната в Украйна и други редовни обучения редовно прелитат самолети. От Изпълнителната агенция за борба с градушките предупреждават, че „при наблюдение в районите на ракетните площадки на нерегламентирани полети на делтаплани, дронове, малки самолети и военни хеликоптери, за които няма предварителни данни, в този случай стрелбата се прекратява незабавно и се докладва в Център за контрол и изпълнение на въздушното пространство“. Напомняме, че стопаните, чиито площи са унищожени от миналогодишната градушка, могат да подават заявления за обезщетение в  областните дирекции на ДФ „Земеделие”, а крайният срок е 3 юни. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?